KAYSERİ (AA) - Öz İplik-İş Sendikası tarafından hayata geçirilen "İş Kazaları Kader Değildir" Projesi kapsamında Kayseri'de bazı fabrikalarda çalışan 113 işitme engelli işçiye işaret diliyle iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verildi.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, çalışma hayatının kanayan yarası olan iş kazalarını önlemeye yönelik farkındalık yaratacağına inandıkları "İş Kazaları Kader Değildir" Projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Her yıl yüzlerce insanın, koruyucu önlemlerin alınmaması ya da ihmal edilmesi nedeniyle iş kazaları sonucunda hayatını kaybettiğini ya da iş göremez duruma geldiğini ifade eden İnanç, 2014 yılında iş kazalarında bin 800'den fazla işçinin öldüğünü hatırlattı.

Geçen yılın Ocak ayında 101 işçinin, bu yılın Ocak ayında ise 125 işçinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini aktaran İnanç, şöyle devam etti:

"Soma faciasından sonra iş kazalarına karşı duyarlılık oluşmasına rağmen, ölümler hala devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre her gün 4 işçi iş kazaları sonucunda hayatını kaybediyor. Türkiye iş kazalarında dünyada ilk üç içinde, Avrupa'da ise birinci sırada. Bazı işletmelerde sermaye sahipleri iş kazalarına yönelik önlemleri maliyet olarak algılıyor. Bu anlayışı yıkamazsak ölümlerin de önüne geçemeyeceğiz. Ölümlerin aza inmesi için hep birlikte çalışacağız. İş kazaları ve ve meslek hastalıkları genelde örgütsüz olan iş yerlerinde meydana geliyor. Sendikalı işletmelerde bu oran daha düşük. Çünkü sendikalı işletmelerde sendikacılar her ay sonu iş yerindeki iş sağlığı ve güvenliği toplantıları yapıyor. Ay içinde iş yerindeki eksiklikler tespit edip işverene ileterek, çözümünü yakından takip ediyorlar."

- 113 işitme engelli işçi eğitimlere katıldı

"İş Kazası Kader Değildir" Projesi kapsamında 3 milyon işitme engellinin yaşadığı Türkiye'de işitme engelli çalışanlar için örnek bir uygulamayı daha hayata geçirdiklerini belirten İnanç, 5 ayrı ilde düzenleyecekleri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilkine Kayseri’deki Boydak Holding'e bağlı Boyteks, İstikbal, Form Sünger'de çalışan 113 işitme engelli üyeleriyle başlayacaklarını bildirdi. 

Eğitimler kapsamında işitme engellilere makine başında acil durum zorlukları, iş arkadaşları ile iletişim, iş başı eğitim ve kurum içi eğitimler, yasal bilgilendirmeler, iş yeri acil tahliye, tıbbi müdahale, yangına karşı korunma ve acil durumlarda ne yapmaları gerektiğine ilişkin eğitimler verileceğini dile getiren İnanç, çalışanların güvenliğini her şeyin üzerinde tuttuklarını vurguladı.

Toplantının ardından Boydak Holding bünyesinde çalışan işitme engelli işçilere, sendika tarafından görevlendirilen iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından eğitim verildi. Uzmanın verdiği bilgiler işaret diliyle çalışanlara aktarıldı.