ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, gelecek yıl "40. Dünya Miras Komitesi Toplantısı"nın İstanbul'da yapılmasına ilişkin "Tarihe yön veren birçok medeniyetin ve kişiliğin vatanı olan İstanbul, dün olduğu gibi bugün de her boyutuyla önemli bir destinasyon. Bu açıdan baktığımızda dünya mirası olarak kabul edilecek dosyaların İstanbul'da görüşülmesi toplantıya daha da büyük bir anlam yüklemekte" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, "40. Dünya Miras Komitesi'nin 2016 yılındaki toplantısının Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenecek olmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Çelik, Almanya'nın Bonn kentindeki Dünya Miras Komitesi toplantılarının Türkiye adına hep olumlu gelişmeleri müjdelediğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile Efes Antik Kenti'nin resmen dünya mirası olmasıyla yaşadıkları gururlu sevince toplantıların son gününde bir yenisinin daha eklendiğini kaydetti. Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: 

"Tarihe yön veren birçok medeniyetin ve kişiliğin vatanı olan İstanbul, dün olduğu gibi bugün de her boyutuyla önemli bir destinasyon. Bu açıdan baktığımızda dünya mirası olarak kabul edilecek dosyaların İstanbul'da görüşülmesi toplantıya daha da büyük bir anlam yüklemekte. Hiç şüphe yokki İstanbul ve ülkemiz, adına ve ününe yaraşır bir ev sahibi olacaktır. O tarihlerde dünyanın geçmişi ve geleceği İstanbul'da buluşacak. 

İstanbul’da yapılacak toplantılarda Dünya Miras Listesi'ne aday gösterilen alanların dosyaları görüşülüp karara bağlanacak. Gündemdeki dünya miras alanlarının korunma durumlarının da değerlendirileceği bu toplantılarda Dünya Miras Komitesi'nin işleyişine ilişkin kararlar da alınacak.'' 

-Gelecek yıl Kars Ani Ören Yeri dosyası görüşülecek 

Bakan Çelik, yaklaşık 12 gün süren ve bin kişinin üzerinde katılımın olmasının beklendiği toplantının önemli bir tanıtım hareketi olacağını ve kongre turizmine bir ivme kazandıracağını ifade etti.

Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile Efes antik kentinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adını yazdırmasının coşkusu ve heyecanı dinmeden böylesi bir haklı mutluluk daha yaşamamız, vatan topraklarımızın zenginliği ve tarihi değerinin yanı sıra bir bütün olarak ülkemizin hedeflerine ulaşmaktaki gücünü de göstermektedir.

2016'da İstanbul’da görüşülecek aday dosyalar arasında, 'Kars Ani Ören Yeri' için hazırladığımız dosya da bulunmakta. İnanıyorum ki 'Ani Kültürel Peyzaj Alanı' dosyamızın bir dünya mirası olduğunu açıklamak bizim ev sahipliğimize kısmet olacak. 1985'ten bu yana tarihi alanlarımızın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum."