İZMİR (AA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, İZKA desteğiyle hayata geçireceği, yenilikçi bir yaklaşımla hem mesleki eğitim hem de tasarım ve ürün geliştirme çalışmaları alanında hizmet verecek İzmir Kent Koleji projesi için protokol imzalandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından lise mezunlarına sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitim vermek amacıyla yaklaşık 3 yıl önce kurduğu İzmir Kent Koleji, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından sağlanacak maddi destekle yeni binasında daha geniş kapsamlı olarak hizmet verecek. 

Halkapınar semtinde bulunan ve daha önce İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi ve TEDAŞ binası olarak da hizmet veren tarihi un fabrikasının restorasyonu sonrası burada hizmet vermeye başlayacak olan İzmir Kent Koleji'ne sağlanacak İZKA desteği için protokol, Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Rekreasyon Alanı Toplantı Salonu'nda imzalandı. 

İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, törende yaptığı konuşmada, sürdürülebilir yerel kalkınmada öncü ve etkin bir ajans olma vizyonuyla hareket eden İZKA'nın kurulduğu 2006 yılından bu yana İzmir'in ekonomik gelişmesi ve sosyal kalkınması için çalışmalarına devam ettiğini söyledi. 

Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan İzmir Kent Koleji projesinin kentin ve ülkenin önemli bir sorununa çözüm bulmayı amaçladığına işaret eden Toprak, şunları kaydetti: 

"Bu proje sadece bir mesleki eğitim merkezi projesi değil, sosyal içerme, yenilikçilik ve girişimcilik boyutları güçlü, halihazırda çalışanların da bili ve becerilerini geliştirmesine olanak sağlayan bütünlüklü bir insan kaynakları geliştirme projesi olarak tasarlanmıştır. Ülkemizde henüz tek bir örneği olan FabLab'ın ikincisinin büyükşehir belediyesi ve İZKA işbirliği ve Yaşar Üniversitesi Ar-Ge ve Uygulama Merkezi'nin teknik desteğiyle kurulacak olması öncülerin şehri İzmir'e yakışacaktır." 

Toprak, 2 yıllık süreci kapsayacak projenin, 3 milyon 105 bin 970 lira büyüklükteki bütçesinin yüzde 75'inin İZKA tarafından karşılanacağını bildirdi. 

-"İşsizliğin çözümüne önemli katkı sağlayacaktır"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da hazırladıkları 2009-2014 Stratejik Planı'nda yer alan İzmir Kent Koleji'ne büyük önem verdiklerini belirtti. 

Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Rekreasyon Alanı içinde yer alan yapılarda 3 yıl önce hayata geçirdikleri İzmir Kent Koleji Projesi'nin, İZKA desteği ve paydaşların katkılarıyla hedefledikleri amaç doğrultusunda gelişerek devam edeceğini dile getiren Kocaoğlu, "İzmir Kent Koleji'ni sürdürebilirsek, bu kolejin giderek büyümesini, gelişmesini yararlı olmasını sağlarsak, sanıyorum Türkiye'nin en büyük problemlerinden bir tanesi olan işsizlik sorununun çözümünde istihdama çok büyük katkımız olur" diye konuştu. 

Törende konuşmaların ardından İZKA'nın projeye mali destek sağlamasına ilişkin protokol Mustafa Toprak ve Aziz Kocaoğlu ile projenin ortakları Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Zekeriya Mutlu tarafından imzalandı. 

-Yeni fikirlere modelleme imkanı sunacak 

Mesleki eğitim verme ana hedefiyle kurulan İzmir kent Koleji, yeni girişim fikirlerinin hayata geçirilebilmesi için İstanbul'un ardından Türkiye'nin ikinci fabrikasyon laboratuvarına (FabLab) da ev sahipliği yapacak.

Dünyada ilk olarak 2006 yılında ABD'nin Massachuset Teknoloji Enstitüsünce kurulan ve bugüne kadar 34 ülkede toplam sayısı 125'e ulaşan FabLab uygulamaları, yeni iş fikirlerinin modellenebilmesiyle girişimciliğin gelişmesine olanak sağlıyor. 

Başta mühendislik fakülteleri ile meslek liseleri öğrencileri olmak üzere toplumun tüm kesimlerine açık olarak hizmet verecek İzmir Kent Koleji FabLab'da, mühendislik, tasarım, zanaat ve sanat dallarında amatör ve profesyonel olarak uğraş veren kişiler, fikirlerini hem geleneksel hem de dijital modelleme cihazlarını kullanarak prototip üretime dönüştürebilecek. 

Farklı alanlardaki iş fikirlerine sahip kişilerin ortak çalışma alanlarında bir araya gelerek yeni yaratıcılıkların da ortaya çıkmasına olanak sağlayacak Fab-Lab'ın işsizlik sorununun çözümüne, istihdam sağlayacak girişim fikirlerini ortaya çıkararak katkı sağlaması bekleniyor.