SAKARYA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, kadın odaklı sivil toplum kuruluşlarının artmasının kadınlara yönelik söylem çalışmalarının geniş kitlelere ulaşması ve demokrasinin lehlerine işlemesinin önünü açtığını söyledi.

Adapazarı ilçesindeki Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) Sakarya Temsilciliği'nin açılış töreninde konuşan Atabek, kadınların, toplumun ve toplumun çekirdeği ailenin temeli olduğunu anlattı.

Kadınların aile ve toplum arasında köprü görevi gördüğünü belirten Atabek, "Kadınlarını ihmal eden, aşağılayan, öteleyen, dışlayan, ikinci sınıf varlık muamelesi yapan toplumların hiçbir alanda ilerlemesi mümkün değildir" dedi.

Atabek, kadınların ezilmediği, ayrımcılığa tabi tutulmadığı, horlanmadığı, istismar edilmediği, özellikle de şiddete hiçbir şekilde maruz kalmadığı dünya için mücadeleyi sürdürdüklerini kaydederek, kadınların hak mücadelesini insanlık mücadelesi gördüklerini ifade etti.

Bu insanlık mücadelesinde her zaman kadınlarla hareket edeceklerini vurgulayan Atabek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadın odaklı çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının artması, kadınlara yönelik söylem çalışmalarının geniş kitlelere ulaşmasının ve demokrasinin kadınların lehine işlemesinin önünü açmıştır. Sivil toplum kuruluşları, devlet ve insanlar arasında ara buluculuk yaparak, toplumdaki aktörler arasında köprüler kurarak demokrasi kültürünün oluşmasını sağlamıştır. Kadın sivil toplum kuruluşları, kadınlarla daha yakın ilişkiler kurabilen, kadınların sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasal haklarını savunma, geliştirme yönünde faaliyetler göstermelidir."

Kadınların güçlendirilmesi, hak, fırsat ve olanaklardan eşit şekilde yararlanabilmesinin uzun soluklu ve çok taraflı mücadele gerektirdiğine dikkati çeken Atabek, Türkiye'de kadınlara yönelik sivil toplum kuruluşlarının, güçlü kadın hareketinin de temelinin atılmasını sağladığını aktardı.

Atabek, şunları kaydetti:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, kadınlarla ilgili çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesi için kadın sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesi ve ürettiği projelerin desteklemesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda başta KADEM olmak üzere birçok projede sivil toplum kuruluşları ile sosyal paydaş olarak iş birliği yapıyoruz. İnsanı odağına alan bakanlığımızın en temel prensibi, sosyal politika geliştirirken sivil toplum kuruluşları (STK) ile hareket etmesi, karar alma süreçlerinde STK'ların görüşlerine yer vermesidir. STK'ların diğer yarımız olduğunu düşünüyor ve siz olmadan toplumun tüm katmanlarında yer alan kadınlarımıza yeteri kadar hizmet sunamayacağımızı biliyoruz."

- KADEM Başkanı Yılmaz

KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz da KADEM'in Türkiye'de son zamanlarda yükselen kadın hareketine adını ve damgasını vurduğunu belirterek, "Son zamanlarda yaptığı çalışmalarla herkesin dikkatini çeken, gerek vekillerimizin gerek siyasilerimizin gerekse belediye başkanlarımızın ve en önemlisi bizim için çok kıymetli sayın halkımızın dikkatini çeken çok önemli bir hareket var" diye konuştu.

Sivil toplum hareketleri olmadan sosyo-ekonomik ve siyasal kalkınmayı gerçekleştirmenin mümkün kılınamayacağını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyanın yarısının kadın olduğunu düşündüğümüzde artık diyoruz ki 'siyaset yapan erkekler, ekonomide, toplumsal hayatın içinde, karar alma mekanizmalarında bulunan beyefendiler... Artık sadece sizler değil, bu makamlarda, mevkilerde anne olarak yer almakla birlikte yöneten, milletvekili, belediye meclis üyesi, öğretmen, doktor olarak bu kadrolarda biz de yer almaya hazırız. Artık bu kadrolar sadece sizin değil, kadınlarla paylaşmaya hazır olmanızı da buradan ifade etmek isterim."

KADEM İl Temsilcisi Hülya Terzioğlu da verdikleri destekten dolayı Atabek ve Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Sümeyye Erdoğan ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'na teşekkür etti.

Açılış törenine Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Toçoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas,  AK Parti Genel Başkan Danışmanı Güldal Akşit ve çok sayıda kadın katıldı.