Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) üyeleri, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı Nizip Konteyner Kent’i gezdi.

3 günlük bir program dahilinde Gaziantep’e gelen KADEM üyeleri, Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunan Nizip Konteyner Kent’i gezerek incelemelerde bulundu. AFAD Müdürü Sinan Atakan’dan bilgi alan KADEM Başkanı Sare Yılmaz ve dernek üyeleri, konteyner kent içerisinde bulunan ve Suriyeli sığınmacıların kullandığı sosyal tesisleri ve eğitim salonlarını gezdi. Konteyner kentte bulunan bir kaç evi ziyaret eden KADEM üyeleri, sığınmacı ailelere hediye dağıttı.

Konteyner kentteki izlenimlerini aktaran KADEM Başkanı Sare Yılmaz, Suriye’de yaklaşık 4 yıldır devam eden savaşın yükünün büyük bir bölümünün Türkiye Cumhuriyeti devleti üzerinde olduğunu kaydederek, yaşanan soruna dikkat çekmek istediklerini belirtti. “Kadın ve Demokrasi Derneği olarak 3 günlük bir program düzenledik Gaziantep ilimizde. Dün savaşın mağdur ettiği kadınlar konulu bir panel düzenledik” diyen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu programla aslında istediğimiz hem ulusal hem uluslararası kamuoyunu bu yaşanan savaştaki mağduriyetlere yönelik dikkatlerini çekmekti. Çünkü 4 yıldır süren bir savaş var. 4 yıldır bu savaşın yükü Türkiye Cumhuriyeti’nin omzuna konulmuş durumda. Panel programımızın ardından bugün de kampları ziyaret ettik. Nizip kampındayız. Yaklaşık 13 bin kişinin yaşadığı bir kamp. Sosyal hayattan sağlığa kadar, dil eğitiminden nakış dikiş kurslarına kadar bütün ihtiyaçların giderildiği bir mekandayız. Kapıdan içeri girdiğinizde mağduriyeti görmüyorsunuz. Burada bir hayat var onu görüyorsunuz. Sokaklarda çocukları görüyorsunuz.”

Konteyner kentteki şartların ne kadar iyi olursa olsun sığınmacıların vatanının yerini tutmayacağına işaret eden Yılmaz, “Şartları ne kadar iyi sağlasanız da burası onlar için bir vatan değil. Biz dernek olarak sivil toplumun bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü düşünüyoruz. Bu anlamda yaşanılan trajedinin kamuoyu oluşturularak farkındalık oluşturulması gerekiyor. Biz dernek olarak böyle bir vazifeyi yerine getirdiğimizi düşünüyoruz dernek olarak yaptığımız bu programla. Ortada olan bu somut gerçeği dünyaya tanıtmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.