Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Tugay Şahin, “kadın cinayetleri ve kadına şiddet” rakamlarında artışın altında yatan gerçeğin, Türk aile yapısındaki bozulmalar ve bireyselciliğin daha fazla ön plana çıkması olduğunu kaydetti.

2013’te 237 kadının öldürüldüğü Türkiye’de, istatistik verilere göre bu sayının 2014’ün ilk 10 ayında 255’e yükselmesini değerlendiren Başkan Şahin, bu konu ile mücadelede sadece cezaların arttırılmasının yetersiz olduğunun bir kez daha görüldüğünü belirtti. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddette en büyük nedenlerden birisinin de “saygı ve tahammülsüzlük” olduğunu nitelendiren Başkan Şahin, “İnsanlara ilkokuldan hatta anaokulundan başlayarak bir saygı ve hoşgörü eğitimi verilmeli. Sıkıntı zaten saygısızlık ile başlıyor” dedi.

Kadına yönelik şiddetin en sık görüldüğü yerlerin modernleşme ve kentleşmenin sık görüldüğü yerlerde yaşandığını da belirten Başkan Şahin açıklamalarına şöyle devam etti:

“Kadına şiddet konusu geleneksel aile yapısının bozuldu ve yerine yeni bir sistemin oluşturulamadığı yerlerde oluyor.Bu olay metropollerde daha sık karşımıza çıkıyor. Eskiden herkesin uyduğu, kabullendiği bir sistem vardı. Bu Doğuda da, Batıda da aynıydı. Aileler klasik yapıda olduğu için büyük ya da küçük olsun sorunların bir şekilde üstesinden gelebiliyordu. Büyük aileler bir kenara dursun, çekirdek aileler bile artık dağıldı. Bireyselcilik daha çok ön plana çıkıyor. İnsanlar otokontrolü kaybettikleri gibi çevre kontrolünü de kaybettiler. Dolayısı ile en küçük sorun artık şiddet biçiminde ortaya çıkıyor. Maddi sorun eskiden telafi edilirdi. Aile içerisinden sorun bir şekilde çözülebilirdi. Ama durum artık öyle değil, değişti. Kadına şiddetin önlenmesinde en başta eğitimin çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu eğitim çocukluktan itibaren başlamalı, işte o zaman kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin büyük ölçüde önüne geçmiş oluruz.”