EDİRNE (AA) - Çanakkale'nin Biga ilçesinde yaşayan 43 yaşındaki Arzu Kasap Küçükkoç, oğlu Arda'yı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne hazırlarken ilgisini çeken ata sporunda güreş ağası oldu.

Küçükkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Biga'da pansiyon işlettiğini ve emlakçılık yaptığını söyledi.

Ailesinin spora ilgi duyduğunu belirten Küçükkoç, "Oğlum Arda güreşlere hazırlanıyordu. Ben de ona destek olmak amacıyla karşılaşmalarına gidiyordum. Zamanla güreş sporunun inceliklerini ve yağlı güreşlerin kültürünü öğrendim. Daha önceden tarihimizdeki yerini biliyordum ancak oğlum işin içine girdiği için ilgim daha da arttı" diye konuştu.Türkiye'deki birçok yağlı güreş organizasyonuna Bigalı pehlivanlarla birlikte katıldığını anlatan Küçükkoç, şunları kaydetti:"Pehlivanlarımıza maddi, manevi destek olmaya çalışıyorum. Gençlerimizin sporla uğraşması tüm insanları mutlu eder. Biz de bunu destekliyoruz. Hanım ağa olmanın zorlukları da var. Türkiye'de tek kadın yağlı güreş ağası olmak bana yalnızlık hissi veriyor bazen. Erkek yağlı güreş ağaları, arkadaşlarıyla kol kola girerek kortejde yürüyebiliyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda yağlı güreşlerde kadın izleyici sayısı da artacaktır. İlk olarak kendi köyümde düzenlenen güreşlerde daha sonra da Biga Yağlı Güreşleri'nde ağalığı aldım. İnşallah bir aksilik olmazsa bu yıl Biga'daki güreşleri ben düzenleyeceğim."Küçükkoç, kadınların spor, sanat, kültür, ticaret ve hayatın birçok alanında hem çalışan hem de yönetici olarak görev almaya devam edeceğini vurguladı.

"Sadece erkekler değil kadınlar da ağa olur"

Son yıllarda kadına şiddet olaylarının arttığını söyleyen Küçükkoç, "Kadınlar kendilerine güvensinler. Kendine güvenen kadının yapamayacağı iş yoktur. Sadece erkekler değil kadınlar da ağa olur. Kadınlarımız yağlı güreşler erkek sporu diye çekinmesinler. Çevremdekiler de ağalığımı ilgiyle ve sevgiyle karşıladı. Bana 'Hanım Ağa' diye hitap ediyorlar. Allah nasip ederse ağalık unvanını hakkıyla taşıyarak görevimi yapacağım" diye konuştu.Yağlı güreşlerde kadın ağa kıyafetinin, diğer ağalar gibi geleneksel olduğunu dile getiren Küçükkoç, pehlivanlara destek olmaya devam edeceğini belirtti.Tarihte örnek alınması gereken birçok Türk kadının olduğunu ifade eden Küçükkoç, tüm kadınları spora destek olmaya davet etti.

Muhabir: CİHAN DEMİRCİ