Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, kafe ve restoranlarda sigara denetimi yaptı. Denetimlerde herhangi bir ihlale rastlanmazken iş yeri sahiplerine bilgilendirme yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir kafede sigara içen gençlere tepki göstermesinin ardından, sigara denetimleri sıklaştırıldı. Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, kordon boyundaki kafe ve restoranlarda sigara denetimi yaptı. Polis ve zabıta ekiplerinin de katıldığı denetimlerde, iş yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilmediği, sigara içen müşterilerin ise, kafelerin ön tarafında sigara içilebilir şekilde oluşturulan yüzde 50’si açık bahçe bölümünde oturdukları tespit edildi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, ekiplerin rutin olarak denetimlerini sürdürdüğünü söyledi. Kütük, “Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda Belediye ekipleri ve Emniyet güçlerinin gerekli destekleriyle denetimlerimizi yapıyoruz. İlgili mevzuat çerçevesinde, ilk defa açılan işletmeler bu konuda gerekli tedbirleri alması konusunda uyarılıyor. İhlal varsa merkeze iletiliyor ve gerekli cezai müeyyideler uygulanıyor. Sigara içilebilen yerlerin bir takım ayrıntıları var. Bu alanların yüzde 50’sinin açık olması gerekiyor. Denetim ekipleri yüzde 50’lik oranı göz kararı belirliyor. Ama bunun belli bir standardı var ve itilaf olan yerlerde ölçümler yapılıyor” dedi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, 2013 yılında toplam 26 bin 826 işletmenin denetlendiğini, 99 işletmeye 153 bin 510 TL, 110 kişiye de 9 bin 680 TL idari para cezası kesildiğini açıkladı. 2014 yılının ilk 6 ayında ise 13 bin 736 işletmenin denetlendiği, 32 işletmeye 63 bin 890 TL, 28 kişiye de 2 bin 548 TL idari para cezası kesildiği bildirildi.