SİVAS (AA) - Sivas İl Özel İdaresi tarafından ihale edilerek kaynak koruma, jeolojik ve jeoteknik etüt raporları hazırlanan Kangal'ın Kalkım köyündeki jeotermal kaynak suyu için imar planı hazırlandı.

İl Özel İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, Kalkım köyü jeotermal sahasında yürütülen çalışmalarda büyük mesafe kat ederek, kaplıcanın çevre düzeni ve nazım planıyla uygulama imar planları ihalesini gerçekleştirerek yaklaşık 200 hektar alanda çalışma yaptı. 

Hazırlanan imar planlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı Yüksek Kurulu onayına sunan İl Özel İdaresi, planların bakanlık onayından çıkmasının ardından arazide kamulaştırma işlemlerine başlayacak ve turizm standartlarında yol çalışması yapacak.                         

Kalkım Balıklı Kaplıcası imar planında günübirlik tesis alanları, otel gibi turizm tesis alanları, kür merkezi, ticaret alanları, rekreaktif faaliyet alanları, idari tesis alanı, polis merkezi, ibadet alanı, otopark gibi donatılar yer alıyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Kangal Balıklı Kaplıcası ile Kalkım Çermiği'nin benzer pek çok noktası olduğuna işaret ederek, "Kalkım jeotermal suyunda Kangal Balıklı Kaplıcada bulunan C. Macrostomus ve G. Rufa türlerine ait balıklar bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan jeotermal alanlar oldukça önemlidir. Kalkım'da balıkların da olması bölgeyi cazip hale getirerek sağlık turizmi açısından burasını bir adım daha öne çıkarmaktadır" ifadesini kullandı.

Jeotermal enerjinin günümüzde tıp, turizm, ziraat, endüstri gibi sayısız alanda kullanıldığını anımsatan Aynan, şunları kaydetti:

"Bu enerjinin en önemli özelliği ise yenilenebilir olması, maliyetinin düşük, yatırımın ise çok kısa bir zamanda geri dönüş sağlamasıdır. Sivas'ta da jeotermal kaynağın kullanım alanının genişletilmesi için özel işletmecilere ruhsat veren kurumumuz diğer taraftan da yatırımcıları ilimize çekmeye çalışmaktadır. Kalkım yöresinde çevre, nazım ve imar planlarının ardından, gerek görülen noktalarda kamulaştırma yaparak ilimize yeni bir termal turizm tesisi kazandırmayı planlıyoruz. Ayrıca bölgede turizm standartlarında yol yapım süreçlerini de hızlandırmış olacağız. Sivasımız, kültür turizminde, çalışmalarını aralıksız sürdürdüğümüz kış turizminde ve jeotermal kaynak zenginliği ile dikkat çeken kaplıca turizminde de adından sıkça söz ettiren bir il olacaktır."