BİNGÖL (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Belediyecilikte önümüzdeki dönem bana göre kaba inşaatı bitirdiğimiz ince işçilik döneme girdiğimiz bir dönem olur. Artık daha fazla kent estetiğini düşünmemiz lazım" dedi.

Bakan Yılmaz, Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanlığı 6.  Bölge Belediye Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ilk defa Bingöl'de böyle geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu toplantılar sayesinde belediye başkanlarının bir araya geldiğini, ilişkileri güçlendirerek deneyimlerini paylaştıklarını kaydeden Yılmaz, AK Parti'nin temelini oluşturan yerel yönetimlerin çok önemli olduğunu belirtti.

Belediyecilikten gelen bir parti olduklarını dile getiren Yılmaz, belediyelerin topluma en yakın birimler, merkezi idare denilen bürokratik yapıların ise uzak olduğunu aktardı.

AK Parti'nin medeniyet iddiasında olan bir parti olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Geçmişten geliyoruz ve bir medeniyet inşa etme iddiasında olan bir partiyiz. Bu çerçevede de yerel yönetimler çok önemlidir. Çünkü medeniyetin özü şehirlerdir. Medeniyet kavramının kendisi de Medine'den gelen bir kavramdır. Bir şehir manevi, fiziki boyutuyla, bütün atmosferiyle birlikte yaşanabilir şehirler kurmak medeniyetin özünü oluşturur."

Yılmaz, yaşanabilir ve iş yapabilir şehirler oluşturmaları gerektiğine dikkati çekerek, kalkınma ve gelişme yarışında şehirlerin öneminin geçmişe göre bir kat daha arttığını, bu konuda Türkiye'nin de iddialı olduğunu anlattı.

- İnce işçilik dönemi

AK Parti’nin belediyecilikte ince işçilik dönemine girdiğini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

"2023 hedeflerimiz var. Böyle alelade bir ülke değiliz. Alelade bir coğrafyada yaşamıyoruz. Tarihimizle, coğrafyamızla iddialı bir ülkeyiz. İşte bu iddiamızı ortaya koyacağımız alanlardan biri şehircilik. En temel altyapıların bile yeterince yapılamadığını, halka hizmet yapılamadığını biliyoruz. En temel ihtiyaçların bile karşılanamadığı bir dönemden geliyoruz. Şimdi bir taraftan bu temel ihtiyaçlarımızı karşılarken yol, su ve temizlik gibi bir taraftan da giderek artık daha ince işçilik dönemine giriyoruz. Belediyecilikte önümüzdeki dönem bana göre kaba inşaatı bitirdiğimiz ince işçilik döneme girdiğimiz bir dönem olur. Artık daha fazla kent estetiğini düşünmemiz lazım."

- "Belediyelere büyük destek verildi"

Yeni Büyükşehir Yasası ile daha kurumsal yapılar oluşturduklarını, kurulan kalkınma ajansları, BELDES ve SUKAP programlarıyla belediyelere büyük destek verdiklerini sözlerine ekleyen Yılmaz, yeni dönemde de şehirciliğe büyük önem vereceklerini aktardı.

Şehirciliğin ana bir eksen olarak bölgesel kalkınmada yerini aldığını belirten Yılmaz, yerel kalkınma olmadan genel kalkınmanın olamayacağını dile getirdi.

Yılmaz, gündelik küçük sorunların zihinleri çok meşgul ettiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Geleceğe orta vadeli bakamıyoruz. Bazen biraz geri çekilip bütün meselelerin dışına çıkın, akıllı insanlarla istişare edin, büyük gruplar oluşturun. Sadece fiziki hizmetlerle yetinmeyin. Bazen işe güce, fiziki işlere çok dalıyoruz ve vatandaşların gönlünü almayı unutuyoruz. Halbuki bu iş sadece fiziki yapma işi değil, bu iş aynı zamanda bir gönül bağı kurma işidir. Vatandaşa gideceksiniz, soracaksınız, hasbıhal edeceksiniz, selamlaşacaksınız, dertleşeceksiniz."