Suriye, Irak ve Kobani’den kanaat önderleri Şanlıurfa’da buluştu. Samimi ortamda geçen buluşmada birliktelik mesajları verildi.

Suriye’den Şeyh Zekeriya, Kuzey Irak Kanal Spede ve İslam Birliği Cemiyeti Temsilcisi İhsan Duski, Kobani’den Molla Prof. Dr. Mustafa Müslim, Telabyat’tan Ekrem Dede, Şanlıurfa’da buluştu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in de katıldığı toplantıda bir araya gelen kanaat önderleri, bölge için yapılanlar ve yapılması gerekenleri masaya yatırdı. Kobani’den gelen Prof. Mustafa Müslim Türkiye ile ensar ve muhacir olarak karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde yoğunlaştıklarını ifade ederek, Müslümanlar arasında sınır istemediklerini ifade etti. Müslim, “Türkler bizim yabancımız değildir. Suriye’den gelenlere yardım yaptıkları gibi, Kobani’den gelen Kürtlere de aynı ilgiyi ve yardımları esirgemediler. Suriye’de yaşanan olaylardan sonra Türkiye’ye 400 bin Kobanili gelmiştir. Türk halkı onları sahiplenmiş ve imkanlarını seferber etmiştir. Biz, Müslümanlar arasında sınır istemiyoruz. Ticaretin ve alışverişin sınırsız yapılması anlamında birlik ve beraberlik içerisinde olabileceğimiz sınırlar istiyoruz” diye konuştu.

Suriye’den gelen Şeyh Zekeriya ise Suriye’de olayların başladığı günden itibaren Türk halkının kardeşliğini, yüce gönüllüğünü gösterdiğini ifade etti. Türkiye’nin yaklaşımıyla bölgenin bir millet ve kardeş olduğunu dünyaya gösterdiğini belirten Şeyh Zekeriya, “Vatanlarından göç etmek zorunda kalan Suriye halkına Türk halkı her türlü yardımı ve fedakarlığı göstermiştir. Olayların ilk gününden itibaren Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı mazlumların lideri olarak adlandırdım. Kendisine ve başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere hükumetine teşekkürlerimi iletiyorum. Bizim için gece gündüz demeden çalıştılar ve hala çalışıyorlar” dedi.

Kuzey Irak’tan İhsan Duski ise, Suruç’ta bulunan Kobanililere 3 TIR insani yardımı getirdiklerini belirtti. ‘Muhacir’ olarak nitelendirdiği Suriyelilere sahip çıkılması nedeniyle Türk halkına teşekkür eden Duski, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin Suriye’den gelenlere kapılarını açtığı gibi Kuzey Irak’tan gelen muhacirlere kapılarını açmıştır. Irak Kürdistan’ındaki muhacir sayısı da 1 milyonu aşmıştır. İslami hayır kuruluşları olarak, hiçbir mazlum kardeşimize renk, dil, din ayrımı yapmadan sadece bir insani bakış açısıyla değerlendirdik ve o şekilde muamele ediyoruz. Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle toplam 20 TIR’lık yardım malzemesini sadece Kobani’de değil, Irak ve Suriye’nin tamamındaki mazlumlara dağıttık.”

İSLAM DEVLETLERİNE ÇAĞRI

Tüm İslam coğrafyasına birliktelik çağrısında bulunan Duski, “Bu işbirliğinin devamını sağlamak ve birliktelik içerisinde yardımların sürmesi gerekir. Suriye meselesine bir bütün olarak bakmak gerekiyor. Çünkü İslamiyet bize olaya insani bir bakış açısıyla, yani ırklara ve mezheplere ayırmadan bakmamamızı emrediyor. İslamiyetin amacı yıkmak değil imar etmektir. Nazarımızda Kobani’den, Felluce’den ve Halep’ten gelen muhacirler arasında hiçbir fark yoktur. Birbirimizi anlayıp yardımlaşmalıyız” dedi.

Suriyeli gazeteci Bessam Al Balabl ise çalıştığı Hermal gazetesi adına Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’e teşekkür belgesi verdi. Balabl, “Yaptığı ve yapacağı bütün yardımlar için Türkiye’ye ve Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’e teşekkür ederiz. Bu gurbette kalan bütün Suriyeliler için Hermal gazetesi olarak ayrıca Türkçe bölümler ayırdık. Kendimiz de Türk halkıyla iletişimi kurmak için bunu yaptık” diye konuştu.

"BU TOPLANTI BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖSTERGESİDİR"

Belediye Başkanı Güvenç ise batılı güçlerin Esad zulmünün ardından Suriye ve Irak’a IŞİD adında bir terör örgütü musallat ettiğini belirtti. Kobani saldırılarının arkasında ise Türkiye’de devlete ve hükümete olan güveni sarsarak, iç savaşı başlatma hedefinin de bulunduğunu ileri süren Güvenç, “Biz ise baştan beri Türkiye olarak savaş olmasını istemiyoruz, Müslümanların katledilmesini istemiyoruz. Arap, Türkmen, Kürt ayrımı yapmadan bölgede bir an önce barışın olmasını istiyoruz. Telabyat’ta da, Rakka’da da, Erbil’de de, Musul’da da, Kobani’de de, Kamışlı’da da. Nerede olursa olsun bir tane Müslüman öldürüldüğünde ve bir insan öldüğünde yüreğimiz yanıyor aynı acıyı hissediyoruz. Maalesef bugüne kadar 2 milyona yakın Suriyeli kardeşimiz ülkemize geldi. Kardeşimiz olarak gördük, aynı sıcak ilgiyi gösterdik. Ekmeğimizi ve suyumuzu paylaştık. Hamd olsun ki bu samimiyetimizi, bu bölge halkları da görmektedir. Kendi vatandaşımız bunu bilmekte her türlü provokasyona karşı yanımızda durmaktadır. Bizim için dua edip bizlerle beraber çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

Birlik mesajı veren Güvenç konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu toplantı birlik beraberliğimizin çok önemli bir göstergesidir. Şeyh Zekeriya, Molla Prof. Mustafa Müslim, Irak Kürdistan’ından İhsan Doski Le Kürdiya İslami Parti temsilcisi, Telabyat’tan Ekrem Dede ve bütün kanaat önderleri burada Suriye’den Irak’tan hepimiz biriz ve beraberiz. Buradan bir kere daha dünyaya haykırıyoruz."

Türkiye’nin Suriyeliler için 4 milyar doların üzerinde para harcadığının altını çizen Güvenç, Büyükşehir Belediyesi olarak da 19 Eylül’den itibaren Kobani’den gelenler için yapılan harcamanın 3 milyon TL’yi geçtiğini ifade etti.

Suriye, Irak ve Kobanili kanaat önderleri ve Belediye Başkanı Güvenç’in yanı sıra toplantıya yazar Hamir Derman, Suriyeli gazeteci Bessam Al Balabl, Suriyeli gazeteci Halaf Elcuri, Suriyeli gazeteci İbrahim Elvaş, yazar Abdulkadir İkbal, yazar Müsbah Hicri, yazar Mehmet Kurtoğlu, Arapder Başkanı Şükrü Kırboğa, Şanlıurfa Gazeteciler Birliği’nden Veysel Polat, çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci, yazar katıldı.