NEVŞEHİR (AA) - Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, beldede tarihi dokuya zarar verdiği savunulan iki otel inşaatının mühürlenmediği yönündeki iddialara ilişkin, herhangi bir kapatma kararının ellerine ulaşmadığını bildirdi.

Karaaslan, Uçhisar Kaya Otelde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara Mimarlar Odasının Kayseri 2. İdare Mahkemesince, iki otelin silueti bozduğu gerekçesiyle inşaatının durdurulması kararı olmasına karşın inşaatların halen sürdüğü yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. 

Bahse konu otellerin mühürlenmesine dair kendilerine karar ulaşmadığını bildiren Karaaslan, "Basına intikal eden bazı projelerimizin mahkeme kararıyla durdurulup bu işletmelerin kapatılma kararı verilmiş gibi değerlendirilerek 'Uçhisar Belediyesi tarafından bu işletmelerin mühürlenmediği, kapatılmadığı' dillendiriliyor. Bu tamamen asılsız ve yanlış bir ifade. Herhangi bir kapatma kararı, hangi işletme için olursa olsun, elimize ulaşmış değil" diye konuştu.

Karaaslan, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nde (UYAP) otelin kapatılmasına yönelik bir kararın olmadığını kaydetti. Yargının verdiği karara tüm kurumların uymasının zorunlu olduğunun altını çizen Karaaslan, şunları kaydetti:

"Bölge İdare Mahkemesinin vermiş olduğu kararın bir tanesini Ankara Mimarlar Odası bir üst mahkemeye taşıdı. Bir üst mahkeme, verilmiş kararın yeniden değerlendirilmesi ve bilirkişilerce yeniden değerlendirilmeye tabi tutularak karar verilmesini talep etti. Aksi halde 'ben senin kararını bozdum, bu yanlış bir karardı, işletmeyi kapatın' gibi bir karar değil. Mahkemenin böyle bir kararı vermesi halinde Uçhisar Belediyesi mahkemenin vereceği her türlü karara uyar. Çünkü yargının verdiği karardan hiçbir kurum, hiçbir makam üstün değildir."

- "Hukuk süreci devam etmekte"

Söz konusu otel inşaatının yıkılmasına yönelik bir kararın çıkması halinde davanın tarafı olan Ankara Mimarlar Odasının durumu kendilerine bildireceklerini aktaran Karaaslan, "Böyle bir karar olsa bir üst mahkemeye müracaat eden Ankara Mimarlar Odası bunu bize faksla gönderirdi. Hukuki süreç devam etmekte. Hukuk bize derse ki 'burası imar konumuna aykırı bir yer, burayı mühürleyin, kapatın' derse yaparız. Planları onaylanmış, kurulca kabul görmüş koruma amaçlı imar planımızın içerisinde olan, imar sahalarının içerisinde olan yerler buralar" dedi.

Ankara Mimarlar Odasından yapılan açıklamada ise Kayseri 2. İdare Mahkemesinin tarihi dokuya zarar verdiği iddia edilen inşaatları mühürlenmesinin reddi talebini iptal ettiği, bu kapsamda inşaatların mühürlenmemesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürüldü.

UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde bulunan Uçhisar'daki otel inşaatlarının tarihi dokuya zarar verdiği gerekçesiyle durdurulması için Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınmıştı.