Derelerin Kardeşliği Platformu tarafından Trabzon’da düzenlenen “Karadeniz Kararmasın, Geleceğimiz Solmasın” mitinginde HES’ler protesto edildi.

Yapılan konuşmalarda derelerin, ormanların, yaylaların istila edilip insanların göçe zorlandığı vurgulanırken yaşam alanlarının yok edildiği ileri sürüldü..

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde doğal yaşam alanları üzerinde sürdürülen maden arama ve çıkarma, termik ve nükleer santrallere, HES’lere, çimento ve taş ocağı gibi tesislerin yapımına tepki vermek için Trabzon’da yürüyüş ve miting düzenledi.

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) öncülüğünde, Cumhuriyet Caddesi’nde çevre illerden gelenlerin de katılımıyla toplanan kalabalık grup sloganlar eşliğinde Atatürk Alanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da katıldı.

Pankart eşliğinde, ‘Dereler özgürdür, özgür akacak’ sloganları atan grup yürüyüş sonrası geldiği alanda da tepkilerini ellerinde taşıdıkları dövizlerle sürdürdü. Mitinge çevre ilçelerde yaşayan kadınların yöresel kıyafetleriyle katılması renkli görüntüler oluştururken, DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, yaşam alanları için mücadele ettiklerini belirterek, “Derelerimizi, ormanlarımızı, yaylalarımızı, istila edip, bizleri yersiz, yurtsuz bırakmak, yaşadığımız yerlerden göçe zorlamak için geliyorlar. Bu mücadele bizim ekmek gibi su gibi görevimizdir. Suyuna, toprağına, havasına, yaylasına ve ekmeğine sahip çıkmayan vatanına sahip çıkamaz. Yarın da özgülüğüne ve bağımsızlığına sahip çıkamaz. Bunun için buradayız” dedi.

Konuşmaların ardından miting olaysız şekilde sona erdi.