Düzce ve Akçakoca’nın turizm çıtasını daha yukarılara çekecek olan sağlık turizmi alternatifi Akçakoca’da masaya yatırıldı.

Düzce Valisi Ali İhsan Su başkanlığında Akçakoca Otelinde bir araya gelen katılımcılar, sağlık turizmi seçeneği üzerine kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. 50 civarında turizmcinin katıldığı, Akçakoca’da sağlık turizminin imkanları konulu toplantıda, İl Genel Meclisi Üyesi Ayfer Yılmaz, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Düzce temsilcileri, Düzce Üniversitesi Turizm Meslek Yüksek Okulu yöneticileri, Akçakoca’da aktif olarak iş yapan turizm tesisi işletmecileri, ticaret odası, meslek odaları ve STK temsilcileri yer aldı.

Düzce Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, Akçakoca’nın turizm envanterini detaylarıyla anlatarak başladığı konuşmasını, Akçakoca’nın sağlık turizmine geçişte taşıdığı olanak ve potansiyeli anlatarak devam etti. Budak’ın ardından Düzce Halk Sağlığı Müdürvekili Dr. Mahir Aslan bir konuşma yaptı. Aslan konuşmasına sağlık turizminin tanımını yaparak başladı. Ülkemizin sağlık turizminde ilk 8 ülke içinde yer aldığını söyleyen Aslan, termal turizminde ilk 7 içerisinde yer aldığını ifade etti.

Toplantının basına açık yapılan bölümünde, son konuşmayı Düzce Valisi Ali İhsan Su yaptı. "Bu toplantıyı niçin yapıyoruz ?" sorusunu sorarak konuşmasına başlayan Vali Su, yazın Akçakoca otellerindeki doluluk oranının yüzde 100 olduğunu, fakat sezon sonunda bu oranın periyodik olarak düşerek yüzde 10’lara gerilediğini belirterek bu dengesizlikten kurtulmanın yolu olarak da yeni bir aktivitenin gerekli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yılda 35 milyon turist ağırladığını ve karşılığında yaklaşık 32 milyar dolar gelir elde ettiğini belirten Vali Ali İhsan Su, sağlık turizminin tüm dünyada giderek geliştiğini söyleyerek, geçen yıl sağlık turizminden 2,5 milyar dolar gelir elde eden Türkiye’nin, 2023 yılı hedefinin 20 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Vali Ali İhsan Su, sağlık turizmi için Akçakoca’da yeterli bir potansiyel olduğunu, çevre ve iklim özelliklerinin yanı sıra otel kapasitesinin de elverişli olduğunu belirterek, medikal turizm, termal turizm ve yaşlılara yönelik sağlık turizmi için birkaç otelden başlayarak sağlık turizmi için adım atılabileceğini belirtti.

Dünya üzerinde 600 milyon insanın 65 yaş üstünü oluşturduğunu, bu oranın Avrupa ülkelerinde yüzde 20 civarında olduğunu, 2050 yılında dünya nüfusunun 2 milyarının 65 yaş üstünde olacağını ifade eden Vali Su, bu gelişmeleri dikkate alarak hep birlikte neler yapılabileceğini konuşmanın zamanı geldiğini ifade etti.

Vali Ali İhsan Su konuşmasını tamamladıktan sonra, toplantıya katılan turizm ajansı temsilcilerinin talep ve önerilerinin dinlenmesi için, toplantının basına kapalı bir halde devam etmesi kararı alındı. Basın mensupları toplantı salonundan ayrılırken, Akçakoca’da sağlık turizminin imkan ve potansiyellerinin tartışıldığı toplantı ara vermeden devam etti.