Karaman’da müşteri hizmetleri alanında hizmet veren ASİSTT’te sıkıntılar baş göstermeye başladı. 2014 yılında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan şimdi ise Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın girişimleriyle Karaman’a ASİSTT Çağrı Merkezi açıldı. Karaman’da gençlere istihdam sağlayan bu kurumda çalışanlara baskı uygulandığı iddia edildi. Hatta uzun süre sözleşme imzalamadan çalışanlar olduğu, haksız yere tutanaklar tutulduğu, işten çıkarma tehditleri ile çalışanların baskı altına aldığı, yöneticilerin çalışanlara kötü davrandığı, takım liderlerinin yakınlarına torpil uyguladığı ve sistemin çalışanların çalışma sürelerini düşürerek hakkını yediği iddia edildi. Çalışanlara izin verilmediği hatta cenazesi olanlara bile izin verilmeyip, rapor alanların işten çıkartıldığı belirtildi. İstifa edenlere de İŞKUR’dan bir daha yararlanmanıza izin vermeyiz diye tehditler edildiği de gelen bilgiler arasında bulunuyor. Bu baskılar nedeniyle yaklaşık 250 kişinin çalıştığı kurumda ayda ortalama 7-8 çalışan istifa ediyor.  


‘’20 Kişilik Sınıftan 8 Kişi Çalışmaya Başladı’’
Karaman ASİSST Çağrı Merkezi’nde çalışan ve istifa eden Uğur Sürer, eğitim sürecinde yaşanan sıkıntıları dile getirerek, ‘’ASİSTT Çağrı Merkezi bünyesinde ilk olarak eğitim sürecine başladık. Eğitim sınıfı içerisinde yaptığım eleştiriler nedeniyle tepki toplayarak dışlandım. Eğitim konusunda yardım isteklerim karşılıksız kaldı. Eğitmenimiz müzik dinleyerek sınav yapıyordu. Telefonla ilgilenerek bize eğitim vermiyordu. Bu durum profesyonel bir eğitim verilmediğinin göstergesi. Ben bunları dile getirdim. Ancak eğitim süreci bitince yaptığım eleştiri göz önüne alınarak işten çıkartılmak istendim. Eğitim süreci sonunda bana baskı uygulanarak tutanak tutuldu. Kabul etmeyerek geri çevirdim. Bu konuyla ilgili yaşananları ASİSTT Genel Müdürlüğü’ne mail göndermeme rağmen yanıtsız bırakıldı. 20 kişilik sınıftan 8 kişi çalışmaya başladı. Buda eğitimin ne kadar kötü olduğunu belgeliyor.’’ dedi. 

‘’Polis eşliğinde eşyalarımı teslim aldım’’ 
Karaman ASİSTT Çağrı Merkezi’nde çalışan ve raporlu olduğun gün işten çıkartılan Şaban Arslan, ‘’İŞKUR aracılığıyla İş Başı Eğitim Programı ile ASİSST Çağrı Merkezi’nde eğitime başladık. Sıkıntılı bir eğitim süreci geçirdik. Verilen eğitim yetersiz olduğu için çağrıya giren arkadaşlarımızın çoğu istifa etti. Ancak eğitim sonunda verilmesi gereken belge verilmeyeceği belirtildi. BİMER’e şikâyette bulunduğum için hakkım olan belgeyi aldım. Bizi kadroya geçirmek için 15 gün oyaladılar. İŞ konusunda yeterli eğitim almadığımız için ve çalıştığımız ekranlara tam vakıf olamadığımızdan dolayı çalışma konusunda bir takım sıkıntılar yaptılar. Takım liderleri ve yöneticiler bize yeterli destek göstermediler. Lokasyon içerisinde çalışan ve sözleşmeyi 6 ay sonrasında imzalayan personellerin olmasına rağmen bana sözleşme imzalattırmak için baskı uyguladılar. Benimle birlikte İlhan Demirci ve Resul Erdoğdu arkadaşımı tek tek odaya aldılar. Burada bize yöneticiler A. M., S. G. ve takım lideri M. İ. Ş. bize sözleşmeyi zorla imzalatmak için baskı uyguladı. Ayrıca S. G. eğer ki sözleşmeyi imzalamazsınız işten çıkma bildirgesinin 29. Madde gereğince sizi işten çıkartacağım diyerek işten çıkartma tehdidinde bulundu. Bununla birlikte gelişen süreçte S. beyinde üstü olan ASİSTT Çağrı Merkezi İnsan Kaynakları Yetkilisi bana telefonda bağırarak ‘’Sen bu sözleşmeyi nasıl imzalamazsın’’ şeklinde hitap etti. Daha sonra raporlu olduğum 29 Nisan 2016 tarihinde işten çıkartıldım. İşten çıkartıldığımdan haberim olmadı. 1 Mayıs günü işe gittim ve izinlisin bugün diyerek çalışmama izin vermediler. Pazartesi günü de işten çıkartıldığımı söylediler. Bununla ilgili de hiçbir belge vermediler. Belgenin geleceğini söylediler. Belge gelmeyince bende özel eşyalarımı almak için kuruma gittim. İçeriye almadılar. Bu nedenle polise haber verdim ve polis eşliğinde eşyalarımı teslim aldım. Daha sonra yasal deneme sürecinde işten çıkarttıklarını belirttiler. Böyle bir bahane uydurdular. Tek sorun sözleşmeyi imzalamamamdı.’’ dedi. 

‘’Rapor alanlar İşten çıkartılıyor, herkese farklı muamele yapılıyor’’
Karaman ASİSTT Çağrı Merkezi’nde çalışan ve raporlu olduğun gün işten çıkartılan Şaban Arslan, işyerinde çalışanlara baskı uygulandığını belirterek, ‘’Hasta durumda çalışan personeller var. Ailevi özel durumlarda hatta cenazede bile izin verilmiyor. Rapor alanlar işten çıkartılıyor. Takım liderleri sözlü izin verdiği halde izin dönüşü, izin almadan devamsızlık yaptın diyerek işten çıkartma ile çalışanları tehdit ediyorlar. En ufak konuda bile bir bahane uydurup tutanak tutmakla tehdit ediyorlar. Sistem sürekli hata veriyor. Çalışma sürelerimiz sistemde ki hatalar nedeniyle hep uzuyor. Süremizden eksilmeler oluyor. Hakkımızı yiyorlar.  Mesaili çalışıldığı halde sistem süreyi doldurmadığı için mesai ücretleri yatmıyor. Sürekli sistem çalışanlara haksızlık yapıyor. Takım liderleri ayrımcılık yapıyor. Bazı takım liderlerinin birinci derece yakınları çalışıyor. Onlara yapılan muamele ile bize yapılan muamele çok farklı oluyor. Yemek ve mola saatleri yetersiz olduğu gibi takım liderlerinin belirlemiş olduğu saatlerde yemek ve mola yapıyoruz. Yeri geliyor lavaboya bile çıkmamıza izin verilmiyor.


‘’ASİSTT’te sözleşmesiz çalıştım’’
Karaman ASİSTT Çağrı Merkezi’nde çalışan ve istifa eden Sinan Özkal, toplam 10 ay çalıştığı ve hiçbir şekilde sözleşme imzalamadığını dile getirerek, ‘’3,5 ayı İŞKUR bünyesinde olmak üzere toplam 10 ay Karaman ASİSTT Çağrı Merkezi bünyesinde çalıştım. Bu süreçte hiçbir şekilde sözleşme imzalamadım. Sözleşme konusunda bana kimse bir şey söylemedi. Özlük haklarımı bilmeden ve sözleşmesiz bir şekilde çalıştım. Mesaili çalıştığım halde sistemin sıkıntıları dolayısıyla mesai ücretlerimizi alamadık. Sistem hak ettiğimiz ücretleri almamıza engel oluyor. Sürekli sıkıntı çıkartıyor. Kimse hakkını alamıyor. ‘’ dedi. 
ASİSTT Çağrı Merkezi Türkiye genelinde yaklaşık 12 bin kişiyi istihdam ediliyor. Bu denli büyük ve saygın kuruluşun Karaman lokasyonunda yaşananlar kurumun saygınlığını zedeliyor. Bu yaşanan sıkıntıların ardından yetkililerden konuyla ilgili açıklama bekleniyor.