Karaman’da iki olan milletvekili sayısının üçe çıkmasının ardından, milletvekili adaylarının erken seçim tarihini merakla beklerken, adaylara müjdeli haber Devlet Bahçeli’den geldi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’da 24 Haziran 2018 olarak kesinleştirdi. Ancak kulislerde resmi gazete seçim ilanı olarak 24 Nisan ve 30 Nisan 2018 tarihleri ön plana çıkmaktadır.

ADAY OLMAK İSTEYENLER

Aday olmak isteyen memurlar, belediye başkanları, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar genel ve ara seçimlerin başlangıcından 7 gün içinde istifa etmeleri gerekmekte. Yani seçim kararı Resmi Gazete’de yayınladığı günden itibaren muhtemel olarak 24 Nisan 2018 olursa 1 Mayıs 2018’e kadar, 30 Nisan tarihli Resmi Gazete’de ilan olursa 6 Mayıs 2018 tarihine kadar istifa etmeleri gerekmekte. Bu tarihten sonra partilerin kesin aday listelerini Resmi Gazete’de seçim ilanına göre ya 12 Mayıs 2018 yada 18 Mayıs 2018 tarihinde bildirecekler. Bu tarihten sonra milletvekili aday adayları milletvekili adayı olarak seçime girecekler.

PARTİLER İTTİFAK YAPMAK İSTERSE

Partiler ittifak yapmak isterse sınırlı süre bulunuyor. Yeni Seçim Yasası’na göre, ittifak kararı alan partiler, seçimin başlangıç tarihinden (Resmi Gazete ilanından) itibaren en geç 7 gün içinde parti genel başkanlarının imzaladıkları protokolleri YSK’ya teslim etmek zorundalar. Yine ittifak partilerinin ya 7 Mayıs’ta yada 30 Nisan 2018’de protokolü YSK’ya vermeleri gerekiyor.

SEÇİM SÜRECİ

Seçim süreci ise;

1- Meclis Onayı

Erken seçim için anayasa değişikliği gerekmiyor ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanması gerekmekte. Mecliste toplam 539 milletvekili var. Erken seçim için tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor. Buda AK Parti ve MHP 352 vekil sayısı ile oldukça yeter sayının üstü olduğu gözükmekte.

2- YSK Seçim Takvimi Açıklayacak

Resmi Gazete İlanı ile YSK seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlayacak.

İŞTE MUHTEMEL SEÇİM TAKVİMİ

24 Nisan-30 Nisan (Resmi Gazete ilanı ile Muhtemel Seçim Başlangıç tarihi)

Oy kullanılacak gümrük kapıları ve yurt dışı temsilcilikleri ilan edilecek.

25 Nisan- 1 Mayıs

Siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde önseçim, hangi seçim çevrelerinde aday yoklaması yapacaklarını Yüksek Seçim Kuruluna bildirmeleri için son gün.

26 Nisan- 2 Mayıs

Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin, güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılması ve itirazların başlaması.

Yüksek Seçim Kurulu'nun www.ysk.gov.tr adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanılması.

30 Nisan – 6 Mayıs

Siyasi partilerin genel başkanlıklarının, partilerinin aday adayı listelerini ve seçim çevrelerini Yüksek Seçim Kurulu'na ve ilgili il ve ön seçim ilçe seçim kurullarına ayrı bildirmelerinin son günü.

30 Nisan- 6 Mayıs

Kamu görevlilerinin görevden çekilmesi için son gün.

1 Mayıs-7 Mayıs

İttifak yapacak partilerin ittifak protokolünü YSK ya teslim etmelerinin son günü.

4 Mayıs-10 Mayıs

Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin askıdan indirilmesi ve yapılacak itirazların son günü.

Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne yapılacak itirazların son günü (Türkiye saati ile 17.00).

7 Mayıs-13 Mayıs

Muhtarlık bölgesi askı listelerine ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğü ile tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.

8 Mayıs- 14 Mayıs

Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu'nca kura çekilmesi ve ilânı.

İl seçim kurullarınca, önseçimle belirlenmiş milletvekili adaylarına ait listelerin Yüksek Seçim Kuruluna gönderilmesi.

9 Mayıs-15 Mayıs

İttifak protokolü imzalayan partilerin ittifaktan vazgeçmek için son günü.

10 Mayıs-16 Mayıs

İttifak protokolünde değişiklik yapmak isteyen partiler için son gün.

12 Mayıs- 18 Mayıs

Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na alındı belgesi karşılığında DVD ve kâğıt ortamında en geç saat 17.00’ye kadar vermelerinin son günü.

Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun son günü (saat 17.00).

15 Mayıs- 21 Mayıs

Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi.

Yurt dışı seçmenlerin oy kullanacakları temsilcilik, tarih aralığı ve yer bilgilerinin www.ysk.gov.tr adresinden ilânı (Türkiye saati ile 08.00).

17 Mayıs-23 Mayıs

Siyasi partilerin aday listeleri ile bağımsız adayların başvuru evrakındaki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.

Bağımsız adayların adaylıktan vazgeçmelerinin son günü.

22 Mayıs-28 Mayıs

Siyasi partilerin milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adayların radyo, televizyon, Resmî Gazete ve illerde ilânı.

1 Haziran- 7 Haziran

Gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanması.

6 Haziran-12 Haziran

Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunca ad çekilmesi.

13 Haziran- 19 Haziran

Propaganda serbestliğinin ve bir kısım seçim yasaklarının başlangıcı.

17 Haziran- 23 Haziran

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işleminin sona ermesi.

24 Haziran Seçim

İlk turda %50 üzeri oy alan aday Cumhurbaşkanı,

8 Temmuz

En çok oy alan iki aday ile ikinci tur seçim

ARAŞTIRMA HABER - TUNAHAN YILDIRIMER