Küresel ısınmayla mücadele kapsamında yapılan "Kentsel Karbon Ayak İzi Envanterlerinin Hazırlanması" programı Pendik Belediyesi’nin ev sahipliğinde 30 belediyenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sağlıklı Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen küresel ısınmayla mücadele kapsamında "Kentsel Karbon Ayak İzi Envanterlerinin Hazırlanması" programı Pendik Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Pendik’te bir otelde gerçekleştirilen toplantıya ev sahibi Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Sağlıklı Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ile birlik üyesi belediyelerin temsilcileri katıldı.

30 belediyenin katıldığı program 4-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe rehberliğinde yerel yönetimlerde karbon ayak izi envanterinin önemi ve hazırlanması konularında ilgili bilgi ve deneyimler paylaşılırken, program kapsamında envanter çalışmasını tamamlayan belediyelere sertifikaları verildi.

Programım açılışında konuşan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “Ne kadar tükettiğimizi biliyorsak tüketimimizi kontrol edebiliriz. Bu anlamda kendi durumumuzdan haberdarsak bunu koruyabiliriz. Bugün ki programın temel amacı, var olan durumumuzu ortaya çıkaracak envanter çalışmalarıdır. Karbon ayakaizi kavramı özellikle fosil bazlı yakıtların tüketimiyle oluşan kimyasalların tespiti, tüketiminin ölçülmesi, ölçtükten sonra da bunu azaltıcı ya da kontrollü bir şekilde yükselmesini sağlayıcı politikalar geliştirmektir” dedi.

Karbon salımlarını azaltmak için belediyelerden başlanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Şahin, “Önce belediyelerden başlayacağız. Belediyeler olarak kaynaklarımızı değerlendirirken yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik politikaları desteklemeli ve tüketimlerimizi kontrol etmeli ve azaltmalıyız. Bakıyorum, belediyelerimizin ekonomik durumları iyi araç durumları iyi. Bizim yakıt tüketimlerine yıllık bakıyorum hiç fena değil. Önce buradan başlamak lazım. Mutlaka konforlu araçlar yerine yakıt tüketimi daha kontrollü araçları tercih etmemiz lazım. Belediyeler olarak iğneyi kendimize batırmamız lazım. Kentlerdeki enerji tasarrufuyla ilgili bilinci yükseltmeli, etkili tedbirleri almamız gerekiyor” diye konuştu.