KAYSERİ (AA) - Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu, üniversite tercihlerinde akademik kadroya göre kayıt yaptıran öğrencilerin, kayıttan sonra akademik kadroda büyük değişiklikler yapılması durumunda, indirim isteyebileceğini ve tüketici mahkemelerinde haklarını arayabileceklerini belirtti.

Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Ticaret Üniversitesi yönetiminin, yeni akademik dönemin hemen öncesinde 34 akademisyeniyle sözleşme yenilememe kararı aldığını, bu konuda öğrencilerden kendilerine şikayetler geldiğini ifade etti.

Üniversitelerin kayıt öncesi, sundukları imkanların reklamlarını yaptığını, özellikle akademik kadrolarıyla eğitim kalitelerini ifade etmeye çalışarak tercih edilmelerini sağladıklarına dikkati çeken Kalyoncu, öğrencilerin, üniversitelerin sosyal imkanlarını, akademik kadrosunu, burs miktarlarını değerlendirerek seçim yaptıklarını vurguladı.

Tam burslu olmayan veya burssuz öğrencilerin hangi akademik kadrodan eğitim alacaklarını bilerek paralı eğitime imza attıklarını belirten Kalyoncu, şunları kaydetti:

"İstanbul Ticaret Üniversitesi örneğinde, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümündeki profesör unvanlı üç öğretim üyesi dönemin başlamasına az süre kala artık orada olmayacak. Oysa öğrenciler tercihlerini, bölüm başkanı Prof. Dr. Atilla Yayla olmak üzere, diğer hocaların da bu bölümde olduğu bilgisine sahip olarak yapmışlardı. Elbette ki özel üniversite olması sebebiyle akademik kadrolarda zaman zaman değişiklik olması devlet üniversitelerine göre daha olasıdır. Ancak üniversitenin bir bölümüne ait akademik kadrosunda o bölümü etkileyecek kadar büyük bir değişiklik olması veya o bölümün tercih edilme sebebini oluşturabilecek kadronun artık olmayışı, hizmet alıcısı açısından kabul edilemez. Üniversite vaat ettiği hizmeti ve hizmet kalitesini sağlamakla mükelleftir. Tüketici olan öğrencilerimiz, belirli kadrolar ile verileceği beyan edilen eğitim hizmetini alamadıkları için ayıplı hizmet kapsamında üniversitelerine başvurarak bedel indirimi isteyebilirler. Olumlu cevap alamamaları durumunda da tüketici mahkemelerine başvurabilirler."

Kalyoncu, üniversitelerle ilgili davaların esas olarak idari mahkemelerde görüldüğünü ancak bir tarafın tüketici olduğu bu hizmet alımıyla ilgili hukuk mücadelesi için tüketici mahkemelerine de başvurulabileceğini sözlerine ekledi.