KAYSERİ (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, elma üretiminde bilimsel çalışmalara ağırlık vereceklerini belirterek, "Bundan sonra yer seçimi, anaç seçimi, kalem seçimi, bitki hastalık ve zararlıları ile pazarlama gibi tüm alanlarda yapılacak çalışmaların bir zincir dahilinde olmasını istiyoruz" dedi. 

Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Kadir Has Kongre Merkezindeki Kayseri Elma Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, yaklaşık 50-60 yıl önce tarım ülkesi olan Türkiye'nin bugün sanayi ve tarım ülkesi haline geldiğini söyledi. 

Hem sanayinin hem de tarımın, ülkelerin geçimlerini sağlamaları konusunda büyük önemi olduğunu vurgulayan Aygenç, Türkiye'de çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirmenin zor olduğunu kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan da çiftçilerin alın terinin paraya dönüşmesi konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını belirtti. 

Bu sıkıntıların en büyük kaynağının da bilgi olduğuna dikkati çeken Kayacan, "Tarımda bilgiye ulaşmak hem zor hem de kolay. Zor tarafı Türk milleti olarak yeniliklere açık değiliz, gördüğümüze inanırız, gördüğümüzü uygularız. Kolay tarafı ise böyle bir Çalıştay düzenledik, şehir dışından şu an 24 akademisyenimiz, konunun uzmanı arkadaşımız ile özel sektörün önde gelen firmaları buradalar" dedi.

Kayacan, son yapılan projelerle Kayseri'de sulanabilen alanın yüzde 17'den yüzde 30'lara çıkacağını ifade ederek, çiftçilerin sulanabilir alanların artması halinde elma bahçesi kurmayı düşündüklerini anlattı. 

Geçmişte yapılan çalışmaları küçümsemediklerini ancak bundan sonra Kayseri elmacılığı ile ilgili konulara bilimsel bir dokunuş gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Kayacan, şöyle devam etti:

"Hocalarımız, konunun uzmanı arkadaşlarımız artık tüm çalışmalara müdahale edecekler ve el koyacaklar. Bundan sonra yer seçimi, anaç seçimi, kalem seçimi, bitki hastalık ve zararlıları ile pazarlama gibi tüm alanlarda yapılacak çalışmaların bir zincir dahilinde olmasını istiyoruz. Bilgiye sahip olan bunu ranta çeviriyor. Artık klasik çeşitlerle üretim yapma devrinin geçtiğini düşünüyoruz. Sanayi ve ihracata dayalı üretim yapılması gerektiğin düşünüyoruz. Bunun için sizin elmanızın bir marka değeri olması lazım, bir kümelenme olması lazım. Kayseri'de, Yahyalı, Develi, Yeşilhisar'da doğal bir kümelenme olduğunu görüyoruz. Bu kümelenmeyi en iyi şekilde çiftçimize gelir olarak döndürmek zorundayız."

İki gün sürecek Çalıştay'a, aralarında Erciyes, Süleyman Demirel ve Çukurova üniversiteleri ile 5 araştırma enstitüsünden farklı disiplinlerde elma konusunda çalışan bilim adamlarının da bulunduğu 300 kişi katılıyor.