KAYSERİ (AA) -  Kayseri'de faaliyet gösteren Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince oluşturulan "Fener Market"te ihtiyaç sahibi aileler için gıdadan temel malzemelere kadar her türlü ürün para ödenmeden alınabiliyor. 

Gıda ürünlerinin yanı sıra çocuk bezi, çocuk maması mutfak eşyaları gibi temel ihtiyaç malzemelerinin de bulunduğu markete gelen aileler, kendileri için belirlenen limitler doğrultusunda istedikleri ürünü alabiliyor.

Ayrıca, markette bulunan kıyafet, mobilya, halı, soba gibi ürünler de aileler için belirlenen limitleri etkilemeden ücretsiz veriliyor. 

Dernek başkanı Nuh Hasyüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllık ortalama 750 ailenin marketten faydalandığını söyledi.

Suriyeli ailelere de marketten alışveriş yapma imkanı sunduklarını ifade eden Hasyüncü, "Yardım başvurusunda bulunan ailelerin evlerine giderek incelemelerde bulunuyoruz. Evde çalışan varsa, başka bir dernek veya kurumdan yardım alıyorsa o ailelere yardımda bulunmamaya gayret ediyoruz. Sayı her yıl değişmekle birlikte yardım yaptığımız 750 kadar aile var. Bunlardan 250'si Suriyeli" diye konuştu.

Yaptıkları inceleme sonucunda ailelere fert sayısına göre limit belirlediklerini ve bir kart verdiklerini anlatan Hasyüncü, ihtiyaç sahiplerinin bu kartlar aracılığıyla marketten istedikleri her türlü ürünü alıp, hiçbir ücret ödemeden evlerine gidebildiklerini vurguladı.

Market uygulamasının aileler tarafından da beğenildiğini dile getiren Hasyüncü, şu bilgileri verdi:

"İaşe paketlerinin içindeki malzemeler ailelerin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamıyor veya orantısız bir dağıtım oluyor. Kolilerde 15-20 çeşit ürün bulunurken markette 150'den fazla çeşitle vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Market sisteminde aileler gerçekten ihtiyaç duydukları ürünleri alabiliyor. Koli yardımlarında 2 kişilik aileyle 7-8 kişilik aileye aynı paketler veriliyor. Bu paketler 2 kişilik aileye fazla gelirken 8 kişilik aileye az geliyor. Dolayısıyla iaşe paketlerinin amaca uygun olmadığını düşünüyoruz. Ayrıca iaşe paketlerine genelde kuru fasulye, nohut gibi bakliyatlar konuluyor. Bunlar konulurken o insanın bunu pişirebilecek tüpü var mı düşünülmüyor. Çay konuluyor içecek çay bardağı var mı o bilinmiyor. İaşe kolilerinde kırılıyor olması nedeniyle yumurta hiç bulunmuyor. Marketimizde çayla birlikte çay bardağı da yumurta da bulunuyor."

- En çok yumurta ve kahvaltılık ürünler tüketiliyor

Fener Market'te çikolatasından, fındık ezmesinden çubuk krakerine varana kadar her türlü gıda malzemesinin bulunduğunu ancak ailelerin en çok yumurtayla zeytin, peynir, reçel, çikolata, fındık ezmesi, helva gibi kahvaltılık ürünleri tercih ettiğini anlatan Hasyüncü, evinde tüpü olmadığı için uzun süre pişmesi gereken nohut ve fasulye gibi gıda maddelerini tercih etmeyen ailelerle karşılaştıklarını söyledi.

Bazı gıda maddelerini promosyon olarak verdiklerini, ailelerin limitlerine yansıtmadıklarını ifade eden Hasyüncü, "Hayırseverimiz getirdiği gıda malzemesinin rafa dizilmesini istemiyor. Biz de bunu ailelerin limitine yansıtmadan hediye olarak veriyoruz. Ayrıca ailelerimize her alışverişlerinde mutlaka et vermeye çalışıyoruz. Etler de yine limiti etkilemiyor, hediye olarak veriyoruz. Vatandaşlarımız vekalet yoluyla adak, akika gibi nafile kurbanlarını derneğe kestiriyor biz de ihtiyaç sahiplerinin kıyma, kuşbaşı, parça et, sucuk, sucuk içi gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Fakir ailelerin de evine et girmiş oluyor" diye konuştu.

- İkinci el ürün kabul edilmiyor

Gıda yardımlarını 45 günden 25 güne düşürdüklerini anlatan Hasyüncü, yapılan yardım miktarı arttıkça hem yardımda bulundukları kişi sayısını artırdıklarını hem de ailelerin daha kısa sürede marketten alışveriş yapmalarına imkan tanıdıklarını belirtti.

İhtiyaç sahibi ailelerin yüzlerini güldürdüklerini, 25 günde bir yaklaşık 70 bin liralık yardımda bulunduklarını aktaran Hasyüncü, hayırseverlerin bağışları arttıkça bunu ailelerin limitine yansıtacaklarını ifade etti.

Hasyüncü, kayıtlı ailelere senede en az 2 bazen de 3 kez giyim yardımında bulunduklarını, bunun yanı sıra evlere denetime gittiklerinde ihtiyacı olan ailelere kanepe, koltuk, halı, soba gibi ev eşyalarını verdiklerini kaydetti.

Bağış olarak ikinci el hiçbir ürünü kabul etmediklerini vurgulayan Hasyüncü, "Kendimizin yemeyeceği, giymeyeceği veya kullanmayacağı hiçbir ürünü markette bulundurup ailelerimize vermiyoruz" dedi.