KAYSERİ (AA) - Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 180 eğitim kurumunun katılımıyla kentin sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerinin tanıtılması amacıyla düzenlenen "Öğrenme Şenliği" başladı.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Mimarsinan Parkı'ndaki törende yaptığı konuşmada, 'öğrenme' denince akla ilk olarak hayat boyu öğrenmenin gelmesi gerektiğini belirtti. 

Öğrenmenin okullardan başlayarak insanın ömrü boyuncu devam etmesi gerektiğine dikkati çeken Düzgün, "Avrupa ülkelerine baktığımızda özellikle İskandinav ülkelerinde her 100 vatandaşın 30'unun yeni bir şey öğrenme amacıyla bir kursa devam ettiğini görüyoruz. Ülkemizde de 4 yıl önce Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün kurulmasıyla vatandaşlarımızın bilgi ve becerilerini, öz güvenlerini arttırması amaçlanıyor. Gerek halk eğitim kurslarına gerekse okullarda ve değişik sivil toplum kuruluşlarının açmış olduğu kurslarda vatandaşların eğitim ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor" diye konuştu. 

Hayat Boyu Öğrenme Daire Başkanı Uğur Ergin de kısa sürede Türkiye'de hayat boyu öğrenme kavramının yerleşmesine ve katılım oranının yükseltilmesine öncülük edecek çalışmalar başlattıklarını belirtti.

Vatandaşların hayat boyu öğrenmeye katılması için bilinçlendirilmesi ve öğrenme isteği duymasında organizasyonların etkisini gördüklerini ifade eden Ergin, "Dünyada neler oluyor' diye baktığımızda çeşitli kentlerde yıllardır başarıyla uygulanan öğrenme şenliği benzeri çalışmaların yapıldığını tespit ettik. Ülkemizde ilk kez 2013 yılında Eskişehir, Bursa ve Kocaeli'de uygulamasını yapıp eksiklerini giderdik" dedi.

Şenliklerin şehirlerde hayat boyu öğrenme noktasında ses getirdiğini görünce 2014 yılında 8 ilde daha öğrenme şenlikleri düzenlediklerini anlatan Ergin, şunları kaydetti:

"Bu yıl 25 ilimizde öğrenme şenliğini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu açıdan Kayseri ikinci kez öğrenme şenliğini düzenleyerek hayat boyu öğrenmenin anlam ve değer kazandığı şehirler arasına girmiştir. Medeniyetin, varoluşun amacını bilen ve bu sorumluluğu omuzlarında hisseden Kayserililer hayat boyu öğrenme yolunda 'Biz de varız' demeniz bizleri mutlu ettiği kadar, sizleri de mutlu edecek ve şehrin öğrenme sürecinde yıldızlaşmasını sağlayacaktır. Genel Müdürlüğümüze şenlik düzenlemek için çok sayıda ilden başvuru yapıldı. Değerlendirmelerde Kayseri diğer illerden farklıydı. Bu farkı görmek için sizlerle şu anda buradayız."

Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu da öğrenme şenliğinde eğitimle alakalı 60 kurumun, toplamda da 180 kurumun eğitim faaliyetlerini sergileme ve anlatma imkanı bulacağını belirtti.

Protokol konuşmaları işitme engelliler için işaret diline de çevrildi. 

Törende, Vali Düzgün ve beraberindekiler, kurdele keserek açılışını yaptığı şenlik kapsamında kurulan stantları gezdi.

Kayseri merkez ve ilçelerinden gelen öğrenciler, gençler, ev hanımlarıyla bazı kurumların, ebrudan saç tasarımına, halı dokumadan, iğne oyasına, ayakkabıcılıktan, ahşap el işleri yapımına kadar çok çeşitli ürünlerinin sergilendiği şenlik 3 gün sürecek.