KAYSERİ (AA) - Kayseri'nin merkez Kocasinan ilçesindeki Hıdır İlyas Tepesi'nde, Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen yeraltı şehrini ortaya çıkarmak için kazı yapılıyor.

Kazı ruhsatının sahibi Dücane Ergezen, ​yaptığı yazılı açıklamada, Erkilet Mahallesi'ndeki Hıdır İlyas Tepesi'nde valilik izniyle gerçekleştirdikleri kazıların, disiplinli şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Kazının başarıyla sonuçlanması durumunda devlete ve Kayseri halkına büyük kazanç sağlayacağını bildiren Ergezen, şöyle devam etti:

''Kazıyla ortaya çıkacak yeraltı şehrindeki kütüphanenin manevi katma değerinin paha biçilemez olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de benzeri olmayan yeraltı şehrinde, Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait çok sayıda kitabın yer aldığını tahmin ediyoruz. Buradaki çalışmanın asıl amacı, yeraltı kütüphanesinin küresel anlamda taşları yerinden oynatacak eserlerden oluştuğu inancının gün yüzüne çıkarılmasıdır. Buranın definecilerden uzak tutulup kültür hazinesi olarak devlet kontrolünde açılmasının sağlanması için çaba sarf ediyorum.''

Ergezen, Türkiye'ye büyük değer katacak yeraltı şehrinin ortaya çıkarılmasına katkı ve destek sağlayan yetkililere teşekkür etti.

Çok sayıda yerli ve yabancının kazı çalışmalarına sahip çıkmaya çalıştığını belirten Ergezen, valiliğin izni ve kontrolüyle ilerleyen kazı alanına yetkisiz kişilerin sokulmadığını kaydetti.