KAYSERİ (AA) - TEVFİK IŞIK - Kayseri'de, iki yıl önce 80 yaşındaki çobanın öldürülüp hayvanlarının gasbedilmesini araştıran cinayet masası ekipleri, 5 çobanın aynı şekilde öldürüldüğü seri cinayetleri incelemeye alarak zanlıları belirledi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2013 yılında Talas ilçesine bağlı Kuruköprü Mahallesi'nde yaşayan 80 yaşındaki çoban İsmail Eser'in öldürülmesi ve hayvanlarının gasbedilmesini araştıran Cinayet Büro Amirliği bünyesinde özel ekip oluşturuldu.

2010 yılından beri 4 çobanın daha benzer şekilde öldürülmesi arasında bağlantı kuran özel ekip, Kuruköprü Mahallesi'ndeki cinayet mahallinde cep telefonu görüşmelerini takibe aldı. O tarihlerdeki bölgede yapılan 1 milyon civarında telefon görüşmesini inceleyen ekip, şüpheli görüşmeleri tespit etti. Ayrıca, çevre illerdeki suç profiline uyan şüpheliler üzerinde inceleme yapıldı.

Telefon görüşmelerinden yola çıkılarak belirlenen şüpheliler M.Ç. (20), F.Ç. (19) ve F.Ç. (35) ile tanık olarak değerlendirilen E.D. (23) gözaltına alındı.

Çapraz sorgularında çelişkili ifadeler veren şüphelilerin, diğer cinayetlerle bağlantıları da araştırıldı. 2010'da Develi ilçesine bağlı Havadan köyünde Zulkarneyn Taşdelen'in (52), 2011'de Pınarbaşı ilçesine bağlı Yeregeçen köyünde Bayram Akı'nın (56), aynı yıl Melikgazi ilçesine bağlı Mimarsinan Dere Mahallesi'nde Salih Aksoğan'ın (56) ve 2012'de Talas ilçesine bağlı Koçcağız köyünde Durdu Mehmet Pınarbaşı'nın (70) benzer şekillerde öldürüldüğü belirlendi. Öldürülenlerin hepsinin çobanlık yapması, büyükbaş hayvanlarının gasbedilmesi ve suç aletlerinin ortak özellik göstermesi nedeniyle olaylar "seri cinayet" kapsamında değerlendirildi.

Seri cinayet iddiasıyla gözaltına alınan zanlılardan M.Ç, F.Ç. ve F.Ç, İsmail Eser cinayetiyle ilgili "kasten öldürme" ve hayvan gasbı suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. E.D. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Zanlıların işlediği değerlendirilen seri cinayetlerin delillendirilmesiyle ilgili soruşturma sürdürülüyor.