KAYSERİ (AA) - Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Odası ile İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce servis sürücülerine yönelik eğitim semineri düzenlendi. 

 Trafik Denetleme Şube Müdürü Ali Başoğul, Kadir Has Kongre Merkezindeki seminerde yaptığı konuşmada, Kayseri'nin özellikle öğrenci servisleri konusunda Türkiye standartlarının çok üzerinde olduğunu söyledi. 

Yasanın, 12 yaş ve altındaki araçların öğrenci servisi olarak kullanılmasına izin vermesine rağmen Kayseri'deki araçların yüzde 90'a yakınının 0-5 yaş arasında olduğunu vurgulayan Başoğul, servis araçlarında diğer illerden farklı olarak sesli ve görüntülü kayıt yapabilen cihazlar ile araç takip sistemleri bulunduğunu kaydetti. 

Başoğul, bütün bunlara rağmen kurallara uyulması konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Geçen yıl, önceki yıla oranla daha az ceza yazmışız. Eğitime ağırlık veriyoruz ki insanlara bildiklerini hatırlatalım. Zaten ehliyeti olan insan trafik kurallarını biliyordur. Biz, bunları size hatırlatıyoruz. Özellikle A ve B plakalı özel halk otobüsleri, P plakalı personel servisleri, S plakalı öğrenci servisleri, T plakalı ticari taksiler ile kendi işçilerini taşıyan bazı işletmelerin araçlarının denetimleri konusunda hassasız çünkü insan taşıyorlar, can taşıyorlar. Denetlemelerde ikinci sırada yük taşıyan araçlar geliyor. Eğer fazla ceza yiyorsanız, kurallara biraz daha dikkat edin." 

Kayseri'de günlük yaklaşık 380 bin aracın trafikte olduğuna dikkati çeken Başoğul, bunların tamamını denetlemelerinin de mümkün olmadığını belirtti

Başoğul, eksiklik hissettikleri alanlarda eğitim seminerleri düzenlediklerini belirterek, "Önce eğitim veriyoruz. Sonra eksikliklerini tamamlamaları için süre veriyoruz. Süre bitiminde aynı konuda denetlemeye gidiyoruz. Yine eksiklikler tespit edilirse tekrar eğitim veriyoruz. Bizim amacımız, ceza yazmak değil, farkındalık oluşturmak. Trafikte hem dikkatli olmayı hem de dikkatsiz sürücünün hatasını tolere ederek kazayı engellemeyi amaçlıyoruz. Bunun için de hedef kitlemiz, can taşıyan araçlar, sizlersiniz" diye konuştu. 

Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Odası Başkanı Yavuz Ay ise en çok dikkat etmeleri gereken konunun emniyet ve güvenlik ile ahlaki değerler olduğunu söyledi. 

Türkiye'de toplu taşıma araçlarının zaman zaman kötü olaylarla gündeme geldiğine dikkati çeken Ay, "Bunlar ahlaki değerlerle ilgilidir. Kayseri'de 2 yıldır süren bir uygulamamız var. Arkadaşlarımıza, öğrenci servislerinin ön koltuklarına kız öğrencileri oturtmayın dedik. Velilerden tepki aldığımız zamanlar oldu ama bu konuda iğne ucu kadar geri adım atmayız. Siz değerli meslektaşlarıma güvenmediğim için değil, her zaman kefil olabileceğim insanlarsınız fakat toplumun bakış açısını değiştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Seminerde, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru İdris Akbey, servis şoförlerine trafik kuralları ve mevzuat hakkında bilgi verdi.