KAYSERİ (AA) - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, "Uluslararası piyasada mücadele edebilmenin tek bir yolu var, standarda uygun ve kaliteli üreteceksiniz" dedi.

Karagöz, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonunda, 42 firmaya kalite belgesi verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende, hiçbir sanayici ve üreticinin sadece kendi bölgesi, şehri için üretim yaparak ayakta kalamayacağını söyledi.

Yapılan her yatırımın, üretilen her ürünün uluslararası nitelik taşımaması, uluslararası rekabetin bir parçası olmaması halinde sürdürülemeyeceğini ifade eden Karagöz, şöyle devam etti:

"Uluslararası piyasada mücadele edebilmenin tek bir yolu var, standarda uygun ve kaliteli üreteceksiniz. Rekabeti bugün Kayseri'deki x, y, z firmalarıyla yapmıyorsunuz. Kore'nin ya da Kanada'nın bir şehrindeki yatırımcılarla, iş adamlarıyla rekabet ediyorsunuz. Biz sizin bu konudaki gayretlerinizin ayrılmaz bir parçası olduğumuz için bu mücadeleyi birlikte yapıyoruz. Bu nedenle sizleri uluslararası sistemin bir parçası haline getirmek noktasındaki gayretlerinize destek olmak için buradayız."

Karagöz, Kayseri'ye dünyada çok az örneği olan yatırımları, laboratuvarları kazandırdıklarını dile getirerek, 3-4 yılda yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini anlattı.

Türkiye'deki ilk yangına dayanım laboratuvarını Kayseri'ye kurduklarını anımsatan Karagöz, bunun yanında kapı pencere sistemleri, akustik sistemleri analiz edecek teknolojiyle donattıkları yüksek teknoloji laboratuvarının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Karagöz, firmalara kaliteli üretim yapmalarını söylerken, kendi yatırım ve hizmetlerinin de uluslararası nitelikte olması gerektiğinin farkında olduklarını belirterek, "Dünyada kapı pencere sistemlerinde otorite kabul edilen Alman Rosenheim Enstitüsü ile protokol imzalamıştık. Belgelendirmelerde Almanya'da yapacakları tüm deneyler artık Kayseri'deki laboratuvarımızda yapılacak. İstanbul Tuzla'da ve diğer laboratuvarlarımıza, Fransa'dan, Ukrayna'dan, Belçika'dan ve başka yerlerden -Ortadoğu'yu hiç saymıyorum- belgelendirme talepleri geliyor. Bu da sizinle paylaştığımız uluslararası olmanın bize düşen kısmı" diye konuştu. 

Vali Orhan Düzgün de Kayseri'nin bugün bir ilki daha gerçekleştirdiğini, Türkiye'de sanayi ve ticaretin kalbi olan kentte "Kayseri sanayicisi kalite atağında" sloganıyla başlatılan projenin tüm işletmelere yayılmasını temenni ettiğini söyledi.

Gerek yurtiçi pazarında gerekse yurt dışı pazarında daha çok ürün satabilmek ve pazardan daha fazla pay alabilmek için mutlaka üretilen ürünlerin kalitesinin uluslararası kuruluşlar tarafından test edilmesi gerektiğine dikkati çeken Düzgün, TSE'nin laboratuvarlarının  uluslararası alanda kabul edilebilir olmasının gurur verici olduğunu sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından Vali Orhan Düzgün ve TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz ile protokol üyeleri, çeşitli sektörlerdeki 42 firmaya TSE belgelerini verdi.