KAYSERİ (AA) -  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, bugüne kadar DEİK'in iş konseylerine katılımın kısıtlı olduğunu belirterek, "Bir üyeye nedenini sorduğumda, 'Başkanım çarşıya çıkarsınız da vitrine bakar bu dükkan bize göre değil diye içeri giremezsiniz ya biz böyle gördük' dedi. İnşallah bundan sonra bu böyle olmayacak" dedi.

Vardan, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şubesi tarafından kentteki bir otelde düzenlenen "Kayseri'nin Dış Ticareti ve DEİK'in Rolü" konulu panelde yaptığı konuşmada, DEİK'in dış ekonomik ilişkileri iş konseyleri vasıtasıyla yönettiğini söyledi.

Bu iş konseylerinin her ülkenin tanıdığı oluşumlar olduğunu anlatan Vardan, toplam 121 iş konseyi bulunduğunu, bunların 114'ünün ülkeler bazında kurulduğunu dile getirdi.

Farklı ülkelerle ekonomik ilişkileri geliştirmek için iş konseylerinin kurulduğunu ifade eden Vardan, "Konseyler her ülkenin yönetimleri tarafından tanınmış olduğu için en üst düzeyde ilişkileri yönetmek ya da yönetimlerin mutlaka bir yerinde bulunmak üzere görev alıyoruz. Maalesef bugüne kadar DEİK'in iş konseylerine katılımlar kısıtlı olmuş. Bir üyeye nedenini sorduğumda, 'Başkanım  çarşıya çıkarsınız da vitrine bakar bu dükkan bize göre değil diye içeri giremezsiniz ya biz böyle gördük' dedi. İnşallah bundan sonra bu böyle olmayacak. Bu oluşumların sayısı daha da artacak" diye konuştu.

- Büyüme hedefleri arasında Afrika var

DEİK'in büyüme hedefleri arasında Afrika kıtasının yer aldığını belirten Vardan, 2002 yılında bu kıtada 12 büyükelçilik varken bugün sayının 39'a çıktığını kaydetti.

Kuruluşun faaliyetlerine değinen Vardan, şöyle devam etti:

"DEİK öyle bir hale geldi ki günde eş zamanlı olarak yurtiçi ve yurtdışında 4-5 organizasyonu bir arada gerçekleştirebiliyoruz. Ben buradayken diğer başkanlarımız farklı organizasyonlarda yer alıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın, Sayın Başbakan'ın yurtdışındaki iş forumlarını, Dışişleri Bakanlığının, Ekonomi Bakanlığının iş forumlarını organize ediyoruz. Yurtdışıyla ilgili eğer bir temas olacaksa bunun özel sektör adresi DEİK'tir deniliyor, inanılmaz bir iş yükümüz oluşmuş durumda. DEİK olarak genişlemek istiyorsak iş adamlarımız da bundan istifade etmek istiyorlarsa mutlaka bünyemizdeki iş konseylerinin yönetimde görev almalılar yoksa içine girmezsek söz hakkımız da olmaz. Konseylerde yer alan arkadaşlarımız kurdukları ilişkilerle o ülkelerin tanınır kişileri oluyor. Her pozisyondaki devlet adamıyla rahatlıkla temas kurabiliyorlar. İşlerini rahatlıkla yürütebiliyorlar."

Panelin açılışında konuşan MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu ise dünyanın ve Türkiye'nin kabuk değiştirmesinden Kayseri'nin de yararlanması gerektiğini dile getirdi.

MÜSİAD 3. Dönem Genel Başkanı Doç. Dr. Ömer Bolat da Panele konuşmacı olarak katıldı.