KAYSERİ (AA) - Kayseri'de lise öğrencisi kızın uğradığı cinsel istismar sonucu intihar ettiği iddiaları üzerine bir araya gelen kentteki 29 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, olayı protesto etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen 29 sivil toplum kuruluşu adına açıklamayı yapan Kayseri Kadın Platformu üyesi Kadriye Akkaş, "sözün bittiği yer" olarak tanımlayabilecekleri bir noktada olduklarını söyledi.

Türkiye'nin en büyük ve en acı sorunlarından birisi kadına karşı şiddetin, cinsel istismarın, en vahimlerinden, en üzücülerinden birinin daha gerçekleştiğini belirten Akkaş, şunları kaydetti:

"Hafızalarımızdan film şeridi gibi geçen binlerce şiddet, tecavüz olaylarının acısı halen içimizdeyken Özgecanımızdan sonra kadına uzanan ellerin kırılacağını, küçük de olsa bir umutla beklerken büyük hayal kırıklıkları içerisinde yeni haberlerle sarsılıyoruz. Kırılmayan kollar daha pervasızlaşıyor, cezalandırılmayan suçlar çığ gibi artıyor, hastalıklı düşüncelere sahip olan bireyler, içlerindeki tüm iğrençlikleri topluma enjekte etmeye devam ediyor. 'Dekolte giyinmişti tahrik oldum' diyen mi daha hasta, 'o kadın da dekolte giymeseydi' diye yorum yapan mı? Yüzlerce bahane ile şiddet uygulayan, tecavüz edenle aynı bahaneleri 'o da hak etmiş' diye yorumlayanların farkı nedir? İnsan kendine sormadan geçemiyor."

Dünyada cinsiyetin "olmadığı" iki meslek grubundan birinin doktorluk diğerinin de öğretmenlik olduğuna dikkati çeken Akkaş, bir doktor ve öğretmen için karşısındaki kişinin asla bir cins, farklı bir cinsiyet olarak görülemeyeceğini vurguladı.

Özellikle öğretmen-öğrenci ilişkisinde bu durumun çok daha kesin olarak hissedilmesi gerektiğini vurgulayan Akkaş, şöyle devam etti:

"Öğrenci bir çocuktur, yaşı ne olursa olsun, ister 16, ister 17, isterse 18 yaşında olsun eğitilmesi, yönlendirilmesi, bilgilendirilmesi gereken bir çocuk. Ergenlik çağına giren bir öğrenci içerisinde bulunduğu yer, ortam veya duygusal gelişim sebebiyle öğretmenine karşı duygusal ve davranışsal bir tutum içine girse dahi burada onu bertaraf etmesi gereken, ona öğrenci olduğunu, kendisinin ise öğretmen olduğunu hatırlatması gereken kişi öğretmendir. Bir öğretmen öğrencisine yaşı kaç olursa olsun, kendisine karşı duruşu ne olursa olsun bu gözle bakamaz, bakmamalıdır."

Akkaş, yaşanan kötü bir olayın tüm öğretmenleri, idarecileri ve kurumları töhmet altında bırakmaması gerektiğini belirterek ancak okul idarecileri ve milli eğitim yöneticilerinin de dikkat etmesi gereken hususlarda hassasiyet göstermelerini istedi.

Öte yandan CHP İl Kadın Kolları tarafından Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi önüne karanfil bırakıldı.