Kaz Dağlarına yapılmak istenen termik santral ve maden ocağı projelerine karşı Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği, Çanakkale TMMOB ve Çevre Derneklerinin başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

Çanakkale’nin Lapseki İlçesi sınırları içinde açılıp işletilmesi planlanan Kirazlıdere 2 Termik Santrali projesi hakkında verilen 14.06.2013 tarih ve 3025 sayılı ÇED olumlu kararının iptali istemi ile açılan dava olumlu sonuçlanırken, Biga İlçesinde ise Karabiga Beldesi sınırları içinde açılıp işletilmesi planlanan Karaburun Termik Santrali projesi de yine Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından 2014/766 sayılı karar ile iptal edildi.

Diğer yandan, Yenice İlçesi Sofular Köyü mevkinde yapılması planlanan yer altı kurşun ve çinko maden ocağı projesine dair verilen 20141178 sayılı ÇED gerekli değildir kararının iptali istemi ile açılan davada sonucunda da karar iptal edilerek maden ocağın açılmasına izin verilmedi.

Yapılan işletme iptalleri konusunda açıklama yapan Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu "Kaz Dağlarımızdaki çevre katliamının önüne geçmek için bu güne kadar yirmiye yakın dava açtık. Açtığımız tüm davaları kazandık. Bundan sonra da hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Kaz Dağlarımızın ilkel enerji ve madencilik projeleri uğruna hunharca talan edilmesine seyirci kalamayız. Bir Dünya Mirası olan Kaz Dağları’nın tüm doğal zenginlik ve güzellikleri ile birlikte gelecek kuşaklara bırakılmasına katkıda bulunmak bir yurt severlik görevidir" dedi.