ANKARA (AA) - CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, "Ankara'daki terör saldırısını değerlendirmek" üzere parti genel merkezinde olağanüstü toplandı.

Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Türkiye'deki bütün siyasal partilerin, sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının, herkesin, üzerinde anlaşabileceği bir konunun olması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, "Terör bir insanlık suçudur, kimden, nereden gelirse gelsin teröre karşı ortak, dik ve onurlu duruşumuzu sergilemek zorundayız. Bunu yaptığımız zaman bu ülkede birlikte huzur içinde yaşayabiliriz. Bu konuda üzerimize düşen ne varsa, CHP olarak üzerimize düşen ne varsa yerine getirmeye hazırız" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, terörün, yaşlı, genç, kadın, erkek, çocuk ayırmadığını, kandan beslendiğini belirterek, hep birlikte kınanması gereken teröre karşı, ortak tavır takınılması gerektiğinin altını çizdi.

Her terör olayından sonra iktidara, "Terörü bitirmek için bizden ne istiyorsanız, her türlü desteği vermeye hazırız" çağrısı yaptığını anımsatan Kılıçdaroğlu, üzerlerine düşen bir görev varsa, bunu yerine getirmeye hazır olduklarını vurguladı.

"Kim bize bu acıyı tattırıyor"

Kılıçdaroğlu, en acı feryadın "annelerin feryadı", en dayanılmaz acının ise "evlat acısı" olduğuna işaret ederek, "Bu acıyı bu ülkeye yaşatanlara biz ne söyleyeceğiz? Bu acıya katlanmak bizim hakkımız mıdır? İşimiz midir? Kim bize bu acıyı tattırıyor? O annelerin acısı, gözyaşı, feryatları, figanları dünyayı kapladı ama hala birileri duymazlıktan geliyor" ifadesini kullandı.

'Türkiye kurucu ayarlarına dönmek zorunda'

Kemal Kılıçdaroğlu, "Önce Türkiye kurucu ayarlarına dönmek zorundadır. Türkiye hangi ayarlarla kurulduysa, ona dönmek zorundadır. Yani 'Yurtta barış, dünyada barış'a dönmek zorundadır. Bütün komşularıyla barış, dostluk içinde bir çerçeveyi oluşturmak zorundadır. Kurucu ayarlarına dönmeyen bir Türkiye, felakete hazır bir Türkiye'dir" dedi.

"Terör konusunda TBMM harekete geçmeli"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a "Madem ki biz TBMM'ye 'Kurucu Meclis', 'Gazi Meclis' diyoruz, şimdi o işleve dönmeli. Terör konusunda TBMM harekete geçmeli. Nasıl çözüleceği konusunda net, açık iradesini ortaya koymalı, biz hazırız" çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, terör konusunun araştırılması için verdikleri 9 önergenin reddedildiğini anımsattı.

Kılıçdaroğlu, "Madem ki kurucu ayarlara döneceğiz, sadece sözde değil özde de dönmemiz gerekiyor, terör konusunda bütün siyasal partiler bir araya gelmeli ve sorunu çözmek için ortak çaba harcamalı" diye konuştu.