Kenya’nın Garissa Eyaleti heyeti, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulundu.

2012 yılında Kenya Program Koordinatörlüğü’nün açılması ile beraber Somali asıllı Müslümanların yaşadığı Kenya’nın Garissa Eyaleti ve Masalani şehrinde proje hazırlıkları başlatılan ve 2014 yılında tamamlanan Ijara Bölge Hastanesi Hamile Kadınlar Sağlık Merkezi, Garissa Bölge Hastanesi’ne Medikal Ekipman Hibesi projeleri kapsamında Kenya’ya resmi bir çalışma ziyareti gerçekleştiren TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın davetine icabetle Kenya Garissa Eyaleti Valisi Nathif. J. Adam ve beraberindeki heyet Türkiye’ye resmi bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette Kenya Delegasyonu TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yurt Dışı Türkler Başkanlığı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu, TOKİ Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ziyarette bulundu.

TİKA Başkanı Serdar Çam tarafından kabul edilen Garissa heyeti, TİKA’nın bölgelerine yönelik bölgesel kalkınma projeleri nedeniyle teşekkür ederek, katı atık depolama, şehir su ve kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi, tarım ve hayvancılık alanında ikili işbirliğine devam edilmesinin uzun yıllardır Kenya merkezi hükümetlerince ihmal edilen Garissa Eyaleti’nin kalkınması için kritik olduğunu dile getirdi. TİKA Başkanı Çam ise, Kenya’da kalkınma çabalarına katkı vermekten mutlu olduklarını, Garissa Eyaleti ve Masalani şehrine yaptıkları açılış ziyaretlerinde bölge halkının yaşadıkları sıkıntılara şahit olduklarını söyledi. Çam, Garissa Eyaleti’nin tarım, hayvancılık başta olmak üzere katı atık ve şehir su şebekesinin yenilenmesi konusunda kalkınma işbirliği çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

Garissa heyetini kabul eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise, eyalette yaşanan dini eğitimle ilgili altyapı ve din adamlarının yetişmesine yönelik çalışmalara katkı vermekten mutluluk duyacaklarını, bu amaçla Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir heyetin bölgede inceleme yapmak üzere görevlendirileceğini dile getirdi.

Yurt Dışı Türkler Başkan Yardımcısı Mehmet Köse tarafından da kabul edilen Garissa heyeti, bölgelerinde karşı karşıya kaldıkları insan kaynakları probleminin çözümüne yönelik çalışmalarda Türkiye Bursları Programı’nın kilit bir rol oynayacağını dile getirdi. Köse, söz konusu burslarla ilgili heyete bilgi verdi.

TOKİ Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan ziyarette Garissa Eyaleti’nin toplu konut, çevre düzenlemesi, şehir master planları konusu ele alınarak, eyalete teknik yardım yapılabileceği dile getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce yaptığı konuşmada, Kenya’ya yaptığı ziyarette TİKA tarafından gerçekleştirilen Katı Atıkla Mücadele Projesi kapsamında 6 adet çöp kamyonu ve 400 adet çöp konteyneri hibesi programına katılmaktan oldukça mutlu olduğunu dile getirdi. Bakan Güllüce, bakanlıklarınca Garissa heyetine yapılacak sunumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bilgi birikimi ve tecrübelerinin aktarılacağını ve Garissa Eyaleti’nin çevre ve şehircilik alanında yapacakları çalışmalara katkı vereceklerini ifade etti.

MÜSİAD tarafından da kabul edilen heyete, Garissa Eyaleti’nde Türk işadamları ve sanayicileri için potansiyel iş ve ticaret imkanları hakkında bir sunum yapıldı. İBB tarafından organize edilen ve İBB Başkanı Danışmanı İsmail Hakkı Turunç yönetiminde gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde ise sırasıyla İBB Proje ve Yatırımları Bilgilendirme Merkezi, İBB Atık Yönetim Müdürlüğü ve Baruthane Katı Atık Aktarma Merkezi, İSTAÇ A.Ş. Odayeri Atık Tesisleri, İSKİ Genel Müdürlüğü, Kağıthane İçme Suyu Arıtma Tesisleri, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İtfaiye Daire Başkanlığı ziyaret edildi. Söz konusu ziyarette anılan kurum ve kuruluş en üst düzey yetkililerince sunumlar yapıldı. Saha ziyaretleri ile de heyete Türkiye’nin katı atık, içme suyu arıtma, itfaiyecilik ve afet yönetimi konusundaki bilgi birikimi, tecrübesi, teknolojisi aktarıldı.

Garissa Eyaleti Valisi Adam, 2013 yılında Kenya’da yürürlüğe giren yeni anayasa ile eyalet sistemine geçtiklerini, bunun uzun yıllardır ihmal edilmiş Garissa Eyaleti için büyük bir aşama olduğunu söyledi. Vali Adam, TİKA Başkanı Çam’ın davetine icabetle gerçekleştirdiği ziyaretin eyaletin kalkınması adına yapacakları çalışmalara doğru çözümler ile başlama adına çok önemli olduğunu, İBB Başkanı Danışmanı Turunç yönetiminde gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde ise doğru çözümleri yerinde gördüklerini, bu ziyaretin kendisine ve ekibine bir vizyon sağladığını ifade ederek teşekkür etti.