Bursa’daki esnaf ve sanatkârların şehir içindeki iptidai iş yerlerinden modern bir sanayi sitesine taşınması için başlattılan Kestel Çataltepe’deki Büyük Sanayi Sitesi’nin ikinci etap ihalesi 15 Ocakta yapılıyor.

BESOB heyeti, geçen hafta Ankara’da TOKİ Başkanı M. Ergün Turan ile görüştü. Geçen cuma günü de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Bursa’ya gelen TOKİ Başkanı Turan, Kestel Büyük Sanayi Sitesi’nde BESOB heyetiyle birlikte incelemelerde bulundu. Davutoğlu’nun talimatıyla ikinci etabın ihalesinin 15 Ocakta yapılacağı açıklandı.

BESOB Başkanı Arif Tak, “Bugüne kadar 11 etap ayrılmış projede sadece 1 etapta 125 dükkanın ihalesi yapıldı. Temeli Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç tarafından atıldı. İnşaatları bitmiş, kuralları çekilmiş, sahiplerine teslim edilmiştir. Ancak bugüne kadar diğer etaplar konusunda ihalelerin gecikmesi süreci uzattı. Bu da esnaf ve sanatkarlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz etkiliyor. Bizler esnafımızın ayakta kalması, birlik ve güç oluşturarak ülke ekonomisine katkıda bulunabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu sürecin sağlıklı ve en hızlı şekilde sonuçlandırılabilmesi için çalışıyoruz. En büyük gücü sayın başbakanımız, sayın valimiz ve hükümetimizden almaktayız. Esnaf ve sanatkarlarımızın ödemeleri ve bizim 8 milyon lira kredi kullanmamız sayesinde projemizin kamulaştırılması bitti. Önümüzde alt yapı ve 10 etap proje ihalesi var. Projemizin daha hızlı ilerleyebilmesi ve esnafımızın engellemelerden kaynaklanan zaman kaybından dolayı düştüğü moral bozukluğunu gidermek istiyoruz" dedi.

7 Kasım Cuma günü Bursa’yı ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu ve TOKİ Başkanı M. Ergün Turan’ın projenin hızlandırılması ve 15 Ocak 2015 tarihinde ihaleye çıkılması konusundaki talimatlarının kendilerini çok memnun ettiğini ifade eden Tak, "Bunu esnaf ve sanatkarlarımıza duyurmak istedik” dedi.

Projeyle ilgili bilgiler veren Tak, “Projenin toplam iş yeri imalat alanı 1 milyon 255 bin metrekare. Toplam 2 bin 990 iş yeri yapılacak. Projenin maliyeti 500 milyon lira. Sözleşme yapılan üye sayısı 2 bin 491, sözleşme yapılacak üye ise 961. Şu ana kadar toplanan para 32 milyon 9 bin 667 lira. Kullanılan kredi miktarı 8 milyon 608 bin lira. BESOB kaynağı 4 milyon 586 bin lira. Plan ve projeye ödenen miktar 3 milyon 674 bin lirayı buldu. BESOB’un kamulaştırma ödemesi 48 milyon 879 bin lira, TOKİ’nin kamulaştırma desteği 13 milyon 750 bin lira. Toplam kamulaştırma bedeli 62 milyon 629 bin liradır. Kamulaştırılan alan 2 milyon 822 bin 481 metrekare. Şu anda yapılan iş yeri sayısı 125 adet. 1. etap ihale bedeli 17 milyon 800 bin lira. Bugüne kadarki toplam harcama 80 milyon 429 bin lirayı buldu” şeklinde konuştu.