OŞ (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Kırgızistan’ın Oş şehrine bağlı Özgen bölgesinde 500 kişilik bir caminin de bulunduğu külliye yaptırılacak. 

TDV'nin 2012'de restore ettirdiği İmam Serahsi türbesinin de yer aldığı, ilk Müslüman Türk devleti Karahanlılar’ın başşehri olarak bilinen Özgen’de külliye inşa edilmesi için çalışma başlatıldı. 

Türbe yanındaki 4 dönümlük araziyi de satın alan vakıf tarafından Osmanlı mimarisine uygun külliye inşa ettirilecek. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Oş Din Hizmetleri Koordinatörü Mustafa Şanver, gazetecilere yaptığı açıklamada, İmam Serahsi’nin Türk-İslam alimi ve hukukçularının en meşhurlarından biri olduğunu anımsattı. 

 İmam Serahsi’nin Türkistan coğrafyasında İslam dininin yayılmasında büyük katkısı bulunduğunu ifade eden Şanver, "Kırgızistan’ın Oş iline bağlı Özgen şehrindeki türbe, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından 2012 yılında yapıldı. Özgen şehri Türkler için çok önemli bir şehir. Türkiye Diyanet Vakfımız, İmam Serahsi türbesini restore ettirdikten sonra bununla yetinmeyip türbe yanında bulunan 4 dönümlük alanı satın alarak buraya bir külliye yaptırmak için çalışma başlattı" dedi.

Projenin hazır olduğunu belirten Şanver, "Külliye içerisinde 500 kişilik bir cami, İslam Araştırma Merkezi, kütüphane, misafirhane ve lojman bulunacak. Ayrıca cami avlusuna büyük eserlerini kuyudan yazarak tarihe geçen İmam Serahsi’yi hatırlatacak bir temsili kuyu da yapılacak” diye konuştu.