KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale’de madde bağımlısı gençleri topluma kazandırmak için hayata geçirilen "Hayat Boşluk Kabul Etmez Projesi"nin tanıtımı yapıldı.

Vali Ali Kolat, kentteki bir düğün salonunda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, uygulanan projeden son derece olumlu sonuçlar aldıkları için huzurlu olduklarını söyledi.

Proje hakkında bilgi veren Kolat, şunları ifade etti:

"Uyuşturucu kullanımı Türkiye'de önemli bir konu. Arkadaşlarla oturduk ve ne yapabiliriz diye düşündük. Bunu herkes kabullensin ve elini taşın altına koysun istedik. Ailelere gittik, onların dramını gördük. Bundan çok etkilendik. Bu çocukların tebessümünü gördükçe yüreğimizde o sıcaklığı hissettik. Bunun bir gönül ve sorumluluk meselesi olduğunu gördük. Hepimiz bu projeye sarıldık. Herkes zaman ve zemin demeden çocukların bir şeyi olduğu zaman koştu, yardımcı oldu ve destek verdiler. Çocuklarımızın ortamını değiştirmeye çalıştık. Onları spora, dini bilgilerini geliştirmeye yönelttik. İşsizse iş temin etmeye çalıştık. Beceri kursları düzenledik. Birçok konuda onları meşgul edecek, topluma kazandıracak ortam hazırlamaya çalıştık. Gerçekten de güzel bir çalışma ve ilgi duyulan bir proje oldu."

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik ise geleceğe ümitle bağlanan gençler için çalıştıklarını belirtti. 

Türkiye'nin çok büyük bir fırsat penceresi içerisinde bulduğunu aktaran Çelik, "Genç bir nüfusa sahibiz ve bu genç nüfus bütün dünya için yatırım ve geleceğe yönelik birçok projenin gerçekleştirme arenasına dönüşüyor. Bu anlamda Türkiye, birçok ülkenin özellikle batının bu fırsatı kaybettiği, yaşlandığı bir ortamda genç nüfusuyla dünyanın cazibe merkezi. Genç nüfusun bu amaçlara yönelik faaliyetlerde bulunabilmesi için de eğitim, sosyal ve aile hayatı çok önemli. Milyonlarca gencimiz bu anlamda Türkiye’nin geleceğine hizmet ediyorlar. Bu arada kaybettiğimiz, istemediğimiz sonuçlar da oluyor. Bunların bir kısmı da uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile ilgili sorunlar" ifadelerini kullandı.

Çelik, uyuşturucu ve madde bağımlılığının gelişmiş toplumlarda çok daha büyük bir sorun olarak ortaya çıktığını belirterek, Türkiye’nin oranlarına baktıklarında geleceğe yönelik endişe duyacakları konuların olduğunu vurguladı.

Uyuşturucuyla mücadelede örnek gösterilecek noktaya geldiklerini belirten Çelik, "Batıyla karşılaştırıldığında da çok minimum düzeyde olduğunu görüyoruz" dedi.

Proje kapsamında madde bağımlılığından kurtulan Hasan K. de yıllarca uyuşturucu kullandığını ve artık bıraktığını söyledi. Uyuşturucuyu bırakmak isteyenlerin olduğunu ifade eden Hasan K. "Bu yola başkoyduk. Bunu kullanırken arkadaşlık, dostluk yok. Sadece maddenin arkadaşlığı, dostluğu var. Buna aileler çok üzülüyor" diye konuştu.

Toplantı, proje kapsamında emeği geçen kurum çalışanlarına başarı belgelerinin verilmesiyle sona erdi.

- "Hayat Boşluk Kabul Etmez Projesi" 

Proje, 2014 yılında Ahiler Kalkınma Ajansı'nın desteği ve Vali Ali Kolat başkanlığında İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü, İl Müftülüğü ile Kırıkkale MÜSİAD Şubesi tarafından hayata geçirildi. Proje kapsamında madde bağımlısı 15 gençten 7'si yaklaşık 1 yıldır uyuşturucu madde kullanmıyor.