KIRIKKALE (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bitki besleme ve gübreleme teknikleri toplantısı düzenlendi.

Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan TBMM Tarım Komisyonu üyesi ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Abdullah Öztürk, köylerden göçü durdurmanın yolunun tarımı desteklemekten geçtiğini söyledi.

Çiftçi ve köylülerin tarım yapması gerektiğini ve bir an önce de modern tarım yöntemlerini uygulaması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Önümüzdeki yüzyıl enerji yılı olacak. Fakat bir o kadar da tarım yüzyılı olacak. Türkiye'nin tarım imkanı kendisine yetiyor. Ancak kaliteli ve sürdürülebilir tarım yöntemlerini uygulamak gerekiyor. Bu yöntemlerle yapılan tarım hem bize yetecek hem de ülkemizin milli gelirine katkı sağlayacak" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş ise Kırıkkale'de 306 bin hektar ekilebilir arazi olduğunu ve bu arazinin 120 bin hektarlık kısmının her yıl nadasa bırakıldığını belirtti.

Kentteki tarım arazisinin sadece yüzde 10'luk kısmının sulanabilir olduğunu aktaran Kırbaş, şunları kaydetti:

"Kentte 16 bin çiftçimiz var. Yıllık ortalama bin civarında toprak analizi yapılmaktadır. Bu analizlere göre topraklar organik maddece fakir, alkali toprak sınıfında yer almaktadır. Kentte 45 gübre bayi bulunmaktadır. 2015 yılında yaklaşık 10 bin ton nitrat, 13 bin ton kompoze gübre ve diğer gübrelerle birlikte 30 bin ton gübre tüketilmiştir. Kentteki arazilerim her yıl işlenen kısmının yaklaşık yüzde 70'lik bölümünde hububat, yüzde 6'lık kısmında çerezlik ayçiçeği ve geri kalan kısmında da tarla ve bahçe ziraatı yapılmaktadır. Üretimde bilinçli bir gübreleme için, uygun gübre cinsinin, bitkinin ihtiyacı kadar, uygun zamanda ve usulüne uygun şekilde bitkiye verilmesi gerekmektedir."