Ankara’da toplanan Kırım Türkleri, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretine tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ankara’ya gelişi öncesinde Güvenpark’ta toplanan Kırım Türkleri eylem yaptı. Kırım Türkleri, yanlarına getirdikleri ‘İşgalci Rusya Kırım’dan Defol’, ‘Rusya Kırım’dan Elini Çek’ pankartları açarken, ‘İşgalci Rusya Kırım’dan Defol’, ‘Dün Stalin Bugün Putin’ ve ‘Kırım Türk’tür, Türk Kalacak’ sloganları attı. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, grup adına açıklama yaptı. Kırım Tatarları’nı Rusya vatandaşlığına geçmeye zorladıklarını ifade eden Kalkay, “Kamuda çalışan Kırım Tatarları’nın çoğunu işlerinden çıkardılar. Rusya vatandaşlığına geçmeyen Kırım Tatarları ve daha önce Kırım’da kayıt yaptıramadan yaşamak zorunda kalan Kırım Tatarları’nı Kırım’dan çıkarmak amacıyla yeni bir sürgün hazırlığına başladılar. Kırım’ın işgalini meşrulaştırmak ve kabul ettirmek için her yolu deneyen işgalciler, özelikle Kırım Tatarları’na karşı en acımasız, en ilkel, en aşağılık yöntemleri uyguladılar” dedi.

Rusya’nın Kırım Tatarları’nın meşru temsil organlarını yok etmek istediğini ifade eden Kalkay, “Kırım’ın işgalinin meşrulaştırılmasındaki engelin Kırım Tatarları’nın iradesi ile ilişkili olduğunu düşünen işgalciler, bir yandan Kırım Tatarları’nın meşru temsil organlarını yok etmeye ya da etkisiz hale getirmeye çalışırken, diğer yandan kendileri tarafından oluşturdukları sözde Kırım Tatar kuruluşları ile Kırım Tatar Milli Kurultayı’nı şekillendirmek ve Kırım Tatarları’nın iradesini ele geçirmek amacıyla sinsi oyunlara başladılar” diye konuştu.

Kırım Tatarları’nın vatanlarından asla vazgeçmeyeceğini söyleyen Kalkay, şöyle devam etti.

“Bütün bu olanlara rağmen Kırım Tatarları yıllardan beri uyageldikleri demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü prensipleri çerçevesinde Ukrayna’nın egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden yana takındıkları tavırlarından, işgale karşı duruşlarından hiçbir zaman taviz vermemişlerdir. Aksini düşünmenin kendi varlığını inkar etmekle aynı anlama geleceğini ve işgalciler ile Kırım Tatarları’nın ortak geleceklerinin olamayacağını çok iyi anlamaktadırlar. Kırım Tatarsız bir Kırım’ın olamayacağını ve Kırım Tatarları’nın vatanlarından asla ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini idrak edemeyenlerin çabalarının sonuçsuz kalacağını herkesin çok iyi bilmesi gerekmektedir.”

Grup eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.