KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir'de dün yapılan teröre lanet yürüyüşünde meydana gelen olaylarda 25 kişi gözaltına alındı.

Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Valilikte yaptığı basın toplantısında, dün kentte meydana gelen olaylarda gözaltına alınanların olduğunu belirterek, "Dün meydana gelen hadiseler sebebiyle, dün akşam 21 kişiyi gözaltına aldık. Bugün de 4 kişiyi gözaltına aldık. Çalışmalarımız devam etmektedir, gözaltına alınan kişilerin sayıları artacaktır. MOBESE kayıtlarını ve çevrede bulunan kamera kayıtlarını inceliyoruz. Çok ciddi ve titiz bir çalışma ile bu olayların faillerine ulaşacağız" dedi.

Basın açıklamasının demokratik bir hak olduğunu belirten Şentürk, grubun masum bir şekilde yürüyüşe başladığını ancak 100-150 kişilik bir grubun Lise Caddesi'ne yönelerek olaylar çıkardığını söyledi.

Şentürk, grubun sosyal medya üzerinden anlaştıklarını belirterek, "Sosyal medya üzerinden toplanan ve çok süratli organize oldukları için bir anda sayıları, 3-4 bin hatta ilerleyen saatlerde bu rakam 6 ve 7 bin civarına kadar ulaşmıştır. Kalabalığın yönü Ankara Caddesi olması gerekirken, bir anda Lise Caddesi'ne ilerlemişler, burada bir siyasi partiye zarar vermişlerdir. Orada da maalesef ki ciddi tahrikler olmuştur. Alınan güvenlik tedbirlerine rağmen, kalabalık grup buradaki siyasi partiye zarar verdikleri gibi karşısında bulunan bir kırtasiyeye de ve biraz altta olan bir başka esnafımızın da dükkanlarını kundaklayarak yakmışlardır" ifadelerini kullandı.

Çıkan yangının itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldüğünü kaydeden Şentürk, yaşanan olaylarda esnafa yönelik istenmeyen üzücü hareketler olduğunu vurgulayarak, "Dört esnafımızın da dükkanına yakma davranışı olmuş bütün güçlüklere ve zorluklara rağmen, yoğun çalışmalar ile bu 4 dükkandaki yangın söndürülmüştür. Ne hazin ki bu provokatörler yangını söndürmeye gitmiş olan itfaiyenin çalışmalarına engel olmuşlar ve itfaiye hortumlarını da kesme girişiminde bulunmuşlardır" diye konuştu.

Şentürk, Kırşehir insanının kardeşlik hukukunu çok iyi bildiğini dile getirerek, "Aynı camide namaz kılan, birlikte mutlu olan, acıları birlikte paylaşan insanlarız. Bugüne kadar Kırşehir'de buna benzer bir hadise olmuş değildir. Ama tesellimiz şudur ki halkımız şuurlu ve dikkatli davranmış, olayların daha fazla büyümemesi için sağduyulu davranmıştır. Bunları yapanlar provokatörlerdir, bunlar Kırşehirli olamazlar, bir çoğu sarhoş insanlardır" ifadelerini kullandı.

- "Suç duyurusunda bulunacağız"

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ise dün akşam yaşanan hadiseler nedeniyle üzüntülü olduğunu söyleyerek, "Olayları yapan ve katkı sağlayan hiç kimseye hakkımı helal etmiyorum. Kundaklanan iş yerleri var. İtfaiye olarak, bu yangınları sıçramadan, büyümeden söndürdük. Bu yerlerin tamamı dükkan ve üzerindeki dairelerde yaşayan insanlar var" diye konuştu.

Bahçeci, itfaiyenin çalışmaları sırasında hortumunu kesen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"İtfaiyenin hortumunu kesenlerin hangi vicdana sahip olduklarını anlayamıyorum. Bu olaylara karışan, itfaiyenin hortumunu kesen, itfaiye memuruna engel olmaya çalışanlara yönelik suç duyurusunda bulunacağız. Ahi Evran'dan Aşıkpaşa ve Yunus Emre'den gelen mirası taşımaya çalıştığımız bir şehirde dün gece bunların yaşanmaması için Kırşehirlilerin bundan sonra oluşabilecek olaylara karşı çok sert bir şekilde güvenlik görevlilerinden önce onlar tepki vermelidir."

Bütün vatandaşları sağduyulu olmaya davet eden Bahçeci, dükkanı kundaklanan esnafın arasında şehit yakını olduğunu da belirterek, "Bunları ne için yaptınız, nasıl yaptınız, şehit yakınının dükkanı yakarak ne yapmak istediniz? Ben Kırşehir'in özellikle seçildiğini ve dışarıdan provokatörlerin olduğunu düşünüyorum" dedi.

Toplantıya, Kırşehir Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut da katıldı.