Kırşehirli bir grup eczacı, antibiyotik kullanımında ve reçetesiz satışında toplumun bilincini ölçmek için anket çalışması yaptı.

10-65 yaş aralığında yapılan anket çalışmasında toplumun farklı kesimlerinin görüşleri alındı. Anket çalışması ile ilgili bilgi veren Eczacı Halil Durukafa, “Dünyada antibiyotik kullanımında en son sıralardayız. Bu durumu çeşitli araştırmalarla öğreniyoruz. Sağlık Bakanlığı bununla ilgili de bazı çalışmalar yapıyor. Antibiyotiklerin reçetesiz satışına yasak geldi. Türk Eczacılar Birliği olarak bizler de reçetesiz antibiyotik satışına destek vermek için böyle bir çalışma yaptık" dedi.

Katılımcıların yüzde 90’ının reçetesiz antibiyotik satışının yasaklandığından haberdar olduğunu belirten Halil Durukafa, “Devletin eczacıların da bilgi ve becerilerine güvenmesi gerekir. Doktorun olmadığı bir beldede eczacının da karar verme yetkisi olmalı. Acil hizmeti verilmeyen bir bölgede gece nöbet tutan bir arkadaşımız veya acil hizmeti verilen fakat nöbete yüzü şiş bir vaziyette dişinin apse yaptığını dile getiren bir vatandaşa yardımcı olamayan bizler hangi diploma ile eczanelerimizi bekliyoruz! Kronik hastalar veya immün yetersizliği olan hastaların, bir antibiyotik desteğiyle atlatacağı hastalığı yatarak tedaviye kadar gittiğini görmekteyiz.

Dolayısıyla ekonomik anlamda ve en önemlisi de insan sağlığının, yaşam kalitesinin iyiliği anlamında verilen bu kotanın veya istatistiki bilgilerin sorun teşkil ettiği bir gerçektir. Devlet hekimlerine bu konuda güvenmek zorundadır” diye konuştu.

Katılımcılar, antibiyotiklerin reçetesiz satışının yasaklanma nedenlerine dair tahminlerini şöyle sıraladı: antibiyotiklere karşı direnç geliştiği için, leblebi gibi ilaç kullanılması, yan etkileri, her rahatsızlığa antibiyotik kullanımı, doktorun bilinçsiz antibiyotik yazması, gereksiz ilaç kullanımı, bilinçsiz kullanım, ekonomik kayıp.