Hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı son günlerde sürücüler, aniden bastırabilecek kış koşullarına karşı araçlarının kışlık bakımlarını zaman geçirmeden yapmaları gerekiyor. Araçlarının kışlık bakımlarını ihmal eden araç sahipleri, kış şartlarında araçlarında oluşabilecek arızalar nedeniyle 4-5 bin liraya varan ağır faturalarla karşılaşabiliyorlar.

Araçlara yazlık ve kışlık olmak üzere yılda en az iki kere bakım yapılması gerekirken, özellikle kışlık bakımda araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatı, silecekleri, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesi hayati önem taşıyor. Bakım yapılmamasının özellikle kış şartlarında araca büyük zararlar verebildiğini ifade eden motor ustası İbrahim Ulaş, kışlık bakımın ortalama 250 TL civarında tutacağını söyledi. Kış bakımına bir de kış lastiği eklenirse fiyat 750 TL’ye kadar çıkabiliyor. Tecrübeli motor ustası Ulaş, kışlık motor bakımının ise dizel ve benzinli araca göre değiştiğini ifade etti. Dizel araçlarda enjektör bakımı, yağ filtreleri, polen filtreleri değiştirilirken, benzinli araçlarda da filtreler ve yağ bakımı ile termostat bakımları yapılıyor.

BUNLARA DİKKAT

Araçlara kışlık bakım yapılmadığı takdirde meydana gelebilecek olumsuzlukları da anlatan Ulaş, “Kışlık bakımda araca antifriz koymazsanız, donma riski oluşur. Motor bakımları yapılmazsa araç, sabahları geç çalışır. Yağları değiştirmezseniz risk olarak araca motor yapmanız gerekebilir. Kışın uzun yola çıkarken lastik, fren ve triger kayışlarının bakımlarının yapılması gerekir” diye konuştu.

KIŞ LASTİĞİ ÖNEMLİ

Kış bakımının önemli bir parçası olan kış lastiğini diğer lastiklerden ayıran fark ise kalın dişli, yere daha çok tutunan, daha kalın tabanlı bir lastik olması. Kış lastiğinin bu özelliği, ıslak yerlerde kaymayı önlüyor.

Kış bakımlarını yaptırmak için oto servislerinin yolunu tutan sürücüler ise tehlikenin farkında. Araçlarına kış bakımı yapılmadığı takdirde, masrafın katlanacağına dikkat çeken sürücüler, bu bakım için ise 250 TL civarında bir bütçe ayırıyor.