Her yıl olduğu gibi bu yıl da gündemdeki gelişmeleri yakın takibe alan kamuoyu tarafından kış saati ve yaz saati uygulamaları hususunda detaylı bilgi alarak saatlerin geri veya ileri alınıp alınmayacağına yönelik ağırlıklı olarak sorgulamalar gerçekleştiriliyor. Bilindiği üzere 7 Eylül 2016 tarihi itibariyle Resmi Gazete aracılığıyla yayımlanan kararla birlikte gün ışığından daha çok faydalanabilmek maksadıyla yaz saati uygulamasının başlatılacağı açıklanmış ve bu uygulama kış aylarının akşam saatlerinde havanın erken kararması gerekçesiyle vatandaşlar tarafından eleştiri konusu haline gelmişti. Öte yandan Bakanlık tarafından, belirtilen tarihten itibaren yaz saati uygulamasının kalıcı olarak devam etmesi sayesinde 1.95 tasarruf elde edildiği açıklaması kaydedilmişti. Peki, kış saati uygulaması hayata geçirilmek üzere 2018 yılında saatler geri alınacak mı? Konuya ilişkin yapılan açıklamalar ışığında kış saati uygulamasına ne zaman hangi tarihte geçilecek?

SAATLER GERİ ALINACAK MI? YAZ SAATİ UYGULAMASI…

7 Eylül 2016 tarihi itibariyle gün ışığından daha çok faydalanabilmek maksadıyla Resmi Gazete üzerinden ilan edilen karar neticesinde yaz saati uygulaması kalıcı olarak hayata geçirilmişti. Getirilen yaz saati uygulamasının sürekli olarak devam edilmesi, kış aylarının akşam saatlerinde havanın erken kararması gerekçesiyle kamuoyu tarafından eleştiri okları yöneltilmişti. Enerji Bakanlığı görevlilerinin açıkladığı bilgiler ışığında, yaz saati uygulamasının devamlı hale getirilmesi yüzde 1.95 tasarruf elde edildiğinin özellikle altı çizilmiş, 2017 tarihinde de yaz saati uygulamasının sürdürüleceği duyurulmuştu.

KIŞ SAATİNE NE ZAMAN HANGİ TARİHTE GEÇİLECEK?

23 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete aracılığıyla ilan edilen kararname neticesinde, yaz saati uygulamasının 2017 tarihinde de sürdürüleceği, kış saati uygulamasına 28 Ekim 2018 Pazar tarihinde saat 04.00’ten itibaren geçileceği aktarıldı. Tüm bunların yanı sıra yayımlanan kararda 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürürlükten kaldırıldığı da belirtildi. Bu bilgiler kapsamında kış saati uygulamasına 28 Ekim 2018 tarihi itibariyle geçileceği ifade edildi. İşte 23 Ekim 2017 tarihli kararname;