YOZGAT (AA) - Türk Kızılayının, 2015 yılı vekaleten kurban kesimlerine yurtiçinde 4 kombinada ve yurtdışında 17 ülkede başladığı bildirildi.

Türk Kızılayının "kurban vekaletinizle tüm yıl bayram" sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında Et ve Süt Kurumu Yozgat Kombinası'nda kurban kesimi yapıldı.

Kombina Müdürü Mehmet Tekizöz, kurban kesimi ve konserve işlemlerine dair süreçleri anlattı.

Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi Okyay Biçer de Yozgat Et ve Süt Kurumunda gerçekleşen vekaletle kurban kesiminde vatandaşların bayramını kutlayarak, vekalet veren herkese teşekkür etti.

Kombinada kesilen kurban etlerinin bir süre sonra kavurma haline getirilerek 800 gramlık konserveler halinde yıl boyunca ihtiyaç sahiplerinin sofralarını bereketlendireceğini anlatan Biçer, şunları kaydetti:

"Yurtiçinde 4 kombinada ve yurtdışında 17 ayrı ülkede kurban kesimi yapmaktayız. Kızılay modeli olan kurban programımızda kurbanlardan elde edilen Kızılay kavurmalarının, 365 gün boyunca ülkemizde yaşayan ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılması sağlanacaktır. Bu modelimizle Kurban Bayramı'nda kesim yapılıp 4 gün süreyle ihtiyaç sahiplerine et vermek yerine, 365 gün ihtiyaç sahibi insanların evine et girmesi sağlanmakta. Türk Kızılayı olarak, bize güvendikleri, itibar edip kurbanlarını bağışladıkları için Türk halkına sonsuz minnetlerimizi sunuyoruz."

Ağrı, Denizli, Yozgat ve Erzurum kombinalarında kesimi yapılan kurbanların veterinerler tarafından İslami şartlara uygun seçildiğini ifade eden Biçer, "Yurtdışı için vekaletlerini Kızılay'a veren hayırseverlerin kurbanları ise Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Karadağ, Bangladeş, Pakistan, Kırgızistan, Filistin, Irak, Etiyopya, Somali, Senegal, Nijer, Moritanya ve Çad'da kesim işlemlerinden sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Çad'a sığınan on binlerce Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşı için de Çad'da ayrıca kurban kesimleri gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

Yurtdışındaki kesimlerin tamamının Kızılay görevlilerinin gözetiminde, İslami kurallara riayet edilerek, hijyenik koşullarda yapıldığını aktaran Biçer, kesimi yapılan kurbanlarla ilgili bilginin vekalet sahiplerine anlık olarak verildiğini söyledi.

Kurban kesim aşamalarının videoyla kayıt altına alındığını da aktaran Biçer, şöyle dedi:

"Bu video kayıtlarını içeren DVD, teşekkür belgesi ve vekalet sahibinin kurbanından hazırlanacak bir kutu konserve, vekalet sahibine ulaştırılacak. Kurban konserveleri Türk Kızılayı’nın ülke geneline yayılmış yaklaşık 700 şubesi aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Türk Kızılayı, kurban gibi önemli bir ibadetin kurallarına uygun olarak yerine getirilmesi ve halkımızın kendisine duyduğu güvene layık olmak adına üzerine düşen sorumluluğu her zaman olduğu gibi bu yıl da yerine getirecek."