Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla “farkında olalım, kanserden korunalım” yürüyüşü büyük bir katılımla Lefkoşa Dereboyu’nda gerçekleştirildi.

“1-31 Ekim meme kanseri bilinçlendirme ayı” kapsamında Sağlık Turizmi Konseyi organizasyonu ile Sağlık Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı desteği ve Yakın Doğu Üniversitesi, Lefkoşa Türk Belediyesi ile Kanser Hastalarına Yardım Derneği işbirliği ile gerçekleşen yürüyüş dün Lefkoşa Dereboyu’nda yapıldı.

Savaşan: "Amacımız, doğru bilinen yanlışlardan kurtarmak"

“Farkında olalım kanserden korunalım” temasıyla yapılan ve yoğun ilgi gösterilen yürüyüşün, kanserle ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşması gerektiği algısının oluşturulması için yapıldığını söyleyen Konsey Başkanı Ahmet Savaşan, kanserin herkesi farklı şekillerde etkilediğini, hastalığın bireylerin, ailelerin ve toplumun üzerindeki etkisini azaltmak için başta devlete, sivil topluma, uluslararası kuruluşlara, üniversitelere, hastalara ve yakınlarına önemli görevler düştüğün altını çizdi.

Harmancı: "Kimyasal kullanmadan haşere mücadelesi yapıyoruz"

Günümüzde bu tür etkinliklerin geliştiğine dikkat çeken Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da konuşmasında Kuzey Kıbrıs’ın kanser bakımından çok ciddi riskler taşıdığını söyleyerek, son üç yılda Lefkoşa’da kimyasal kullanmadan haşere mücadelesi yaptıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarının belirtti.

Dana: "2018 yılında ülke genelinde kanser taraması yapılacak"

Sağlık Bakanlığı’nın hem farkındalık hem de önleyici tedbirler alınması ve tedavilerin yapılması konusunda pek çok görevi olduğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ise kanserin teşhis ve tedavisinde Devletin ile YDÜ Hastanesi’nin imkanlarının Dünya’nın en gelişmiş ülkeleri seviyede olduğunun altını çizdi. Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun 15 aylık süreçte yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Dana, kurulun kanserin önlenmesi, erken teşhis ve gıda denetimleri gibi pek çok konuda faaliyet gösterdiğini söyledi. 2018 yılında ülke genelinde kanser taraması yapılmasını hedeflediklerini belirten Dana, ülkenin kanser haritasının hazırlanması için de proje hazırladıklarını söyledi.

Kocaismail: "erken teşhis hayat kurtarır"

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de yaptığı konuşmada toplumda farkındalık ve duyarlılığın son yıllarda geliştiğini ve birçok etkinliğin hayat bulduğunu söyleyerek, Sağlık Turizmi Konseyine kanser konusuna verdiği özel önemden ötürü teşekkür etti. Kanserden korkmamak gerektiğini söyleyen Kocaismail, özellikle meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığının ifade etti.

Dr. Gardiyanoğlu: "Meme kanseri erkeklerde de görülüyor"

Kanser hastalığında en önemli noktanın erken tanı olduğunun altını çizen Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu ise meme kanserinin yüzde 5 dolayında erkeklerde de görüldüğüne vurgu yaptı. Kanser taramalarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Gardiyanoğlu, ailesinde meme kanseri olanların genç yaşlardan itibaren taramalara başlaması ve takiplerini düzenli olarak yaptırmalarının önemine dikkat çekti.