Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 91. yılı kutlamaları çerçevesinde bu yıl ikincisini düzenlediği Cumhuriyet Koşusu’nda genç, yaşlı, binlerce vatandaş yağmur altında Cumhuriyet için koştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyetin 91. yılı kutlamaları çerçevesinde ‘Cumhuriyet Koşusu’ düzenledi. Bu yıl ikincisi düzenlenen ve Seka Park’ta gerçekleştirilen yarışa toplam 3 bin 300 vatandaş katıldı. Genç yaşlı, binlerce vatandaş yağmura aldırmadan en büyük kazanım olan Cumhuriyet için koştu. Vatandaşların yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı atletin yer aldığı yarış, 91. yıl kutlamalarına büyük anlam kattı.

Büyükşehir, Cumhuriyet Koşusu’nu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Atletizm Federasyonu iş birliğinde gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından iki kategoride düzenlenen yarışın ilk ayağı olan 3 km’lik halk koşusu 09.30’da başladı. Yarışın startını veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ayrıca 41 göğüs numarasıyla koşudaki yerini aldı. Yarışa ayrıca kent protokolü de büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlarla birlikte, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken, Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, Kağıtspor Kulüp Başkanı İslam Yücel, Sekapark A.Ş Genel Müdürü Yasin Özlü, Belde A.Ş Genel Müdürü Kemal Yazıcı, Aile ve Sosyal Politikalar Kocaeli İl Müdürü Bekir Yümnü, Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Kesen, Başkan Danışmanı Nermin Tol, Spor Müdürü Doğa Ergün, Gebze Gençlik Hizmetleri ve Spor ilçe Müdürü Mücahit Sak ve İlçe Müftüsü Abdülkadir Keşvelioğlu, Cumhuriyet için koştu.

Bu arada yarış öncesinde Büyükşehir Belediyesi, yarışa kayıt yaptıramayan vatandaşlar için masalar oluşturdu. Kayıt yaptıramayan vatandaşlar buradaki görevlilerin yardımıyla başvurularını yaptırarak yarışa katılmaya hak kazandı. Aile ve Sosyal Politikalar Kocaeli İl Müdürü Bekir Yümnü de vatandaşlarla birlikte kayıt masasından başvurusunu yaptı. 3 km’lik halk koşusu sağanak yağmur altında başladı. Binlerce vatandaş ellerinde bayrakları, üzerlerinde kırmızı beyaz tişörtleriyle ve büyük bir heyecanla koşuya başladı. Renkli görüntülerin yer aldığı koşuda yediden yetmişe tüm Kocaelililer Cumhuriyet kutlamalarını kentlerinden başlatmış oldu. Halk Koşusu’na 2 bin 550 kişi katıldı. 3 km Halk Koşusu’nda bayanlarda Elif Tozlu, erkeklerde ise Adem Karagöz birinci oldu. Ayrıca erkeklerde Hasan Turgut ikinci, Kağıtspor sporcularından Turgay Bayram ise üçüncü oldu. Bayanlarda ise Yayla Kılıç ikinci, Duygu Bayan üçüncülüğü elde etti.

Öte yandan Cumhuriyet Koşusu’na katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu vatandaşlara seslenerek Cumhuriyet Bayramlarını kutladı. Cumhuriyetin en büyük kazanım olduğunu söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Atalarımız, dedelerimiz, bizlere bu Cumhuriyeti kazandırabilmek için canlarını, kanlarını ortaya koydu. Cumhuriyetimizi kuran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bize düşen ise, en iyi şekilde çalışarak ona sahip çıkmaktır, birlik ve beraberliğimizi korumaktır” dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, her zaman halkın hizmetinde olduklarını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, “Gençlerimiz geleceğe ruhen ve bedenen en iyi şekilde hazırlansın diye sporun alt yapısına önem veriyoruz. Spor tesisleri inşa ederek onların daha iyi mekânlarda spor yapmalarını sağlıyoruz. Çünkü Cumhuriyet bizden bedenen ve ruhen sağlıklı gençler yetiştirmemizi istiyor” şeklinde konuştu. Başkan Karaosmanoğlu, konuşmasında böylesine önemli bir organizasyonda kendilerini yalnız bırakmayarak Cumhuriyet Koşusu’na katılan tüm vatandaşlara teşekkür etti.

3 Km’lik yarışın tamamlanmasının ardından halk koşusunda dereceye giren atletler için ödül töreni düzenlendi. Yarışta erkekler kategorisinde ilk üçe giren sporcular kupa ve madalyalarını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun elinden aldı. Bayanlarda ilke üçe giren sporculara ise kupa ve madalyalarını, Başkan İbrahim Karaosmonoğlu ile Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş verdi.

Halk Koşusu’nun ardından 10 km’lik sporcu koşusuna geçildi. Bu yarışın startı da yine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından verildi. Koşuda Kocaeli’nin yanı sıra Kenya ve Etiyopya ile çevre illerden çok sayıda atlet yer aldı. 10 km’lik sporcu koşusuna 750 kişi katıldı. 10 Km’lik sporcu koşusunda ise Atletizm dünyasının önde gelen ülkelerinden Kenya ve Etiyopya’nın adeta yıldızı parladı. Erkekler kategorisinde birinci Kenyalı atlet Evans Kipligat; bayanlarda ise yine Kenyalı atlet Layesh Tsige Abebani birinci oldu. Bu kategoride bayanlarda Kenyalı Marine Jelgat Kipchumba ikinci, Antalya’dan Esma Aydemir ise üçüncü oldu. Erkeklerde Etiyopyalı Sualtı Gure Tumbe ikinci, Kenyalı Amos Kibitok ise üçüncülüğü elde etti. 10 km sporcu koşusunda dereceye giren atletler de yine düzenlenen törenle kupa ve madalyalarını protokol üyelerinin elinden aldı.

10 km’lik koşunun startı Sekapark Otel önünden verildi. Büyükşehir Belediyesi önünden devam eden koşuda, eski gölcük yolu takip edilerek Lastik İş Sendikası önünden sahil şeridine dönüldü. Sahil şeridi boyunca iskeleyi takip eden sporular Sekapark alanında koşuyu tamamladı. 3 km’lik halk koşusunun çıkışı da yine Sekapark Oteli önünden verildi. Güzergah; Sekapark alanı dahilinde tur atılarak geçildi ve başlangıç noktasında bitirdi. Yarış alanında ve yarış parkuru boyunca Büyükşehir Belediyesi’nin donanımlı ambulansları görev yaptı. Sağlık ekibi yarış programı boyunca görev başında bulundu. Ayrıca yarışların güvenliği emniyet görevlilerinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ve özel güvenlik kuvvetleri aracılığıyla sağlandı. Yine yarışmaların çıkış ve varış bölümlerinin yanı sıra, 10 km koşusunun 5’nci kilometresinde de su istasyonları yer aldı.

Yarışta Kocaeli Büyükşehir Belediye Bandosu da seslendirdiği birbirinden güzel şarkılarla Cumhuriyet Coşkusuna renk kattı. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, yarışa katılan tüm vatandaşlara içlerinde kırmızı beyaz tişört, katılım belgesi, kumanya, Türk bayrağı, su ve Kocaeli 41 gazetesinin olduğu hediyelerden verdi.