MANİSA (AA) - Kolin Şirketler Grubu Enerji Başkanı Murat Zekeriya Aydın, Soma'da hayata geçirmeyi planladıkları termik santral projesiyle ilgili, "Hiçbir zaman, zeytincilik ve santral yatırımı arasında tercih yapma noktasında olmadık, eş zamanlı olarak ikisinin de geliştirilebileceği inancıyla projelerimizi geliştirdik" dedi.

Soma ve çevresinde 60 bin zeytin ağacının dikilmesini öngören, Kolin Şirketler Grubuna bağlı Hidro-Gen AŞ ile Soma Belediyesi ve Ziraat Odası arasında imzalanan protokoller uyarınca ilk zeytin fidanları, Avdan Mahallesi Kurtyeri mevkisindeki tahsisli arazide törenle dikildi.

Kolin Şirketler Grubu Enerji Başkanı Murat Zekeriya Aydın, törendeki konuşmasında, hiçbir zaman maden, santral ve zeytin arasında herhangi birini seçme veya öteleme noktasında olmadıklarını söyledi.

Termik santral ihalesini kazanınca, çevreye uyum bakımından dünyada emsal gösterilecek, Türkiye'de de ilk olacak yüksek teknoloji ürünlü santral yatırımını kazandırmayı Soma ve ülkeye kazandırmayı hedeflediklerini belirten Aydın, 1 milyar dolarlık yatırımla projenin hayata geçirilmesiyle inşaat boyunca 2 bin, santralin çalışacağı 30 yıl boyunca da bin kişiye istihdam sağlayacaklarına dikkati çekti.

"Hiçbir zaman, zeytincilik ve santral yatırımı arasında tercih yapma noktasında olmadık, eş zamanlı olarak ikisinin de geliştirilebileceği inancıyla projelerimizi geliştirdik" ifadesini kullanan Aydın, bu doğrultuda, santral sahasında bulunan zeytin ağaçlarının 10 katı anlamına gelen 60 bin fidanı, çok daha sağlıklı gelişim gösterecekleri uygun ortamlarda dikmeyi taahhüt ettiklerini kaydetti.

Aydın, istihdamın, Soma'nın en büyük sorunu olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İstihdam sıkıntısını aşabilmek için bu ve benzeri projeler, bir an önce hayata geçirilmeli. Bin 500 kişinin işsiz kalması, binlerce kişinin bundan etkilenmesi, kişisel menfaatleri bakımından belli azınlığa fayda sağlıyor olabilir. Bu yatırımları durdurmak belli kişilerin menfaatine gelse de Soma ve ülkenin menfaatine değildir."

Belediye Başkanı Hasan Ergene de Kolin Grubu'nun termik santraliyle 150 milyon tonluk kömür rezervinin ülke ekonomisine kazandırılacağını belirterek, bu nedenle gönülden destekledikleri projenin önündeki engellerin kaldırılmasını dilediklerini söyledi.

Kesilen 6 bin ağaç yerine 60 bin ağacın yeşereceğini ifade eden Ergene, bu fidanların, termik santralin olumsuz etkilerinin gözlenmeyeceği bölgelere dikileceğini aktardı.

-"Zeytinden de enerjiden de vazgeçmeyeceğiz"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise yatırımları ve sosyal projelere desteklerinden dolayı teşekkür ettiği Kolin Grubunun, son olarak Kırkağaç ilçesine okul yapma sözü verdiğini dile getirdi.  

Kolin Grubunun yatırımına engel olmak için bir sürü provokasyon yapıldığını ifade eden Berber, şunları söyledi:

"Zeytin ağacı kutsaldır ama en kutsal olan, insandır. Zeytinden de enerjiden de vazgeçmeyeceğiz. Türkiye'yi zeytinde birinciliğe taşıyacağız. 1939'da çıkmış Zeytin Kanunu'yla ilgili bazı istisnalar var. Bu istisnalarla ilgili düzenlemeyi, Meclis açılır açılmaz gündemimize alıyoruz, bununla ilgili düzenlemeyi yapacağız. Zeytin ağaçlarını bir yandan korurken bir yandan da bu yatırımların önüne engel olmak isteyenlerin bu engelini, yasal olarak ortadan kaldıracağız. Kimse artık zeytin ağacını bahane edip ülkemizin büyük yatırımlarına engel olamayacak."

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise istihdam için Soma'nın termik santral ve madenciliğin geliştirilmesine ihtiyaç olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"6 bin ağacı sadece kesmek için değil, termik santral kurmak için kesiyoruz. Provokatörler, zeytin ağacını bahane edip Soma'yı tekrar karanlık günlere taşımak istiyor. Yırca'da bir bardak suda fırtına koparanların, elinde küreği ve fidanıyla yanımızda olmalarını beklerdim."

Konuşmaların ardından Kaymakam Bahattin Atçı'nın da aralarında yer aldığı protokol üyeleri ve şirket yetkilileri ile santral yapımı için şirketle anlaşarak protokol imzalayan arazi sahiplerinin de bulunduğu törene katılanlar, zeytin fidanı dikti.

- Hedef 2016 sonu

Protokoller çerçevesinde Soma Belediyesi, Kolin Şirketler Grubu’na uzun dönemli kiralama yoluyla arazi tahsisi karşılığında, mahsulden elde edilen geliri Soma’da zeytinciliğin gelişmesi için ve diğer ihtiyaç alanlarına yönelik sosyal projelerde kullanacak. 20 bin zeytin fidanı da Soma Ziraat Odası aracılığıyla ihtiyaç sahibi çiftçilere, bedelsiz dağıtılacak.

Gelecek yıl sonuna kadar 30 bin, 2016 sonunda da 60 bin zeytin fidanının dikiminin tamamlanması planlanıyor.

-Termik santral projesi

Şirket yetkililerince, Türkiye’deki mevcut linyit santrallerinin ortalama verim değeri yüzde 29-30’lar mertebesinde olmasına karşın, yeni termik santral ile düşük kalorili linyit kullanılarak ulaşılabilecek en yüksek verimlilik değeri olduğu belirtilen yaklaşık yüzde 39 mertebesinde verimliliğe ulaşılmasının planlandığı belirtildi.

Türk linyitlerinin özellikleri dikkate alınıp çevresel açıdan en uygun teknoloji olduğu düşünülen "akışkan yatak teknolojisi"nin seçildiği, ayrıca ilave baca gazı temizleme sistemi kurulmasının planlandığı kaydedildi.

Santralde, yakıt olarak ilk 18 yıl boyunca açık ocaklardan elde edilecek kömürlerin kullanılacağı, daha sonra ise gelişecek teknolojinin de imkanları seferber edilerek yer altı kısımlarından üretime geçileceği aktarıldı.

Termik santral projesiyle, yılda en az 250 milyon dolar doğalgaz ithalatının önüne geçileceği, Kolin Şirketler Grubu ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) arasında imzalanan sözleşmeyle her yıl yaklaşık 155 milyon liranın, ÜFE oranları ile güncellenecek şekilde TKİ’ye ödeneceği bildirildi.