KONYA (AA) - Seydişehir ilçesinde faaliyetini sürdüren Eti Alüminyum AŞ bünyesindeki Bayavşar Kömür İşletmelerinde çalışan yaklaşık 100 kişi, sendikaya üye olan 16 işçinin işverence başka illerde görevlendirildiği iddiasıyla iş bıraktı.

Türkiye Maden-İş Sendikası Konya Şubesi Başkanı Yıldırım Beyazıt Çetin, gazetecilere yaptığı açıklamada, işletmede sendikal çalışmalar yürüttükleri için 16 işçinin işveren tarafından Seydişehir dışındaki iş yerlerine gönderildiğini öne sürdü.

Bayavşar Kömür İşletme işçilerinin ise arkadaşları tekrar dönünceye kadar süresiz iş bırakma eylemi başlattığını ifade eden Çetin, "Arkadaşlarımızla geçen ay örgütlenme faaliyetinde bulunduk. İşveren bunu duyar duymaz 16 kişiyi il dışında saçma sapan görevlere verdi. Bu tamamen sendikal oluşumu engellemek içindir. Karar aldık, bu 16 arkadaşımızı göndermeyeceğiz" diye konuştu.

Cengiz İnşaat Bayavşar Kömür Madeni'nin Şantiye Şefi Zeki Memişoğlu ise yazılı açıklamasında, Eti Alüminyum AŞ'ye ait kömür ocağı şantiyesinde, yüklenici firma işçilerinin iş bırakma eylemi başlattığını belirtti. 

Yüklenici firmanın diğer şantiyelerindeki tecrübeli personel ihtiyacı nedeniyle, 15 personelin iş sözleşmelerine ve mevzuata uygun olarak buralarda görevlendirildiğini vurgulayan Memişoğlu, bunun üzerine işçilerin eylem başlattığını ifade etti.

Memişoğlu, şirketin, ülkenin birçok yerinde şantiyesinin bulunduğunu ve işçilerin ihtiyaç olan şantiyelerde zaman zaman bu şekilde görevlendirildiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"İşe girişte, işçiler şirketin ülke çapındaki tüm şantiyelerinde görevlendirilmek üzere işe alınıyor ve bu husus iş sözleşmelerinde yer alıyor. Buna rağmen görevlendirmeyi kabul etmeyen işçiler, kanun dışı grev mahiyetinde eylem başlattı. Bu eylemi sürdürmekte ısrar edilmesi durumunda işçiler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır. İş yerinde çalışma barışını bozucu hareketlerin en kısa sürede son bulacağını umuyoruz."