KONYA (AA) - Konya'da, terör örgütü DAEŞ üyesi oldukları öne sürülen 8'i tutuklu 24 sanığın yargılanmasına başlandı.

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, DAEŞ üyesi oldukları ileri sürülen 8'i tutuklu 24 sanık, müştekiler ve sanık avukatları katıldı. Bazı sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunma yaptı.

Söz verilen sanıklardan "canlı bomba" olduğu iddia edilen ve tutuklu yargılanan Fadime K, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. 

Mahkeme başkanının, "Birine 'hakkını helal et' demişsin. Canlı bomba olmayı mı düşündün?" sorusuna Fadime K, "Benim örgütle alakam yoktur. Kardeşimin cenazesini almak için Suriye'ye gittim. Canlı bomba olmak için gitmedim. Hiçbir zaman da canlı bomba olmayı düşünmedim" karşılığını verdi.

- "Alacağımı istediğim için iftira atıyorlar"

Sanıklardan Mustafa Kısmet A, İslam inancına göre katıldığı toplantıların terör örgütüyle bağdaştırılmaması gerektiğini dile getirdi.

Suriye'ye oğlunu ikna edip getirmek için gittiğini aktaran Mustafa Kısmet A, "Esnaflık yapıyorum. Borcunu ödemeyenleri icraya verdim. Bu yüzden 'DAEŞ'e adam kazandırıyor, propaganda yapıyor' gibi ihbarda bulunmuşlar. Alacağımı istediğim için iftira atıyorlar" diye konuştu.

Tutuklu sanık Murat G, daha önce de benzer suçlardan yargılandığını ve beraat ettiğini bildirdi.

Yaz aylarında Mevlana Müzesi'ne gelenleri gezdirdiğini anlatan Murat G, "Üç yabancı kadını Şanlıurfa'ya gezdirmeye götürdüm. DAEŞ'e adam götürme gibi bir niyetim yoktu. Bayanların savaşçı olması mümkün değil. Ben halka açık sohbetler yapıyorum. Bu terör propagandası olabilir mi?" ifadelerini kullandı.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen diğer sanık Ali A, insani yardım için Suriye'de bulunduğunu öne sürdü. Mahkeme başkanının, "İnsani yardım götürmüş birinin 6 ay orada kalması fazla uzun bir zaman değil mi? Bir tır yardım götürsen 6 ayda onu sen yersin" sorusuna, "İmkan olmadığı için dönemedim" cevabını verdi.

- Müştekiler, sanıklardan şikayetçi olmadı

Duruşmaya müşteki olarak katılan ve eşlerini Suriye'de kaybeden 4'ü kadın 7 kişi, sanıklardan şikayetçi olmadıklarını belirtti. Müştekilerin tamamı, yakınlarının Suriye'ye gittiğinden haberlerinin olmadığını iddia etti.

Suriye'de oğlunun öldürüldüğü öne sürülen Vehbi S, "Oğlum haberimiz olmadan gitmiş. Orada şehit oldu. Gittikten 15-20 gün sonra ölüm haberi geldi. Cenazesine henüz ulaşmadık" dedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan Fadime K, Halit V, Nuri K. ve Serdar A'nın tahliyelerine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı eksiklerin giderilmesi için erteledi.

Konya merkezli Ankara ve Manisa'da 28 Temmuz'da gerçekleştirilen terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda 16 kişi gözaltına alınmıştı. Örgüt üyesi olduğu ileri sürülen bazı kişilerin cezaevinde olduğu öğrenilmişti.