KONYA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, kurumun asli görevinin kuraklık eylem planlarının yapılması ve izlenmesi olduğunu belirterek, "Bu doğrultuda büyük bir cesaretle bu işe ilk olarak Konya Ovası'nda başlıyoruz" dedi.

Kınacı, bir otelde düzenlenen Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı Kapanış Toplantısı'nda, iklim değişikliğinin su kullanımını önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Dünya nüfusunun bir asırda 2,5 kat büyüdüğünü, buna karşın su tüketiminin 10 kat arttığını ifade eden Kınacı, Türkiye'nin su kaynaklarının sınırlı olduğunu bildirdi.

Kınacı, su kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını, bu anlamda Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı'nın dünyaya örnek olacağını vurguladı.

İç Anadolu Bölgesi'nde kuraklık sorunu yaşandığına işaret eden Kınacı, şunları kaydetti:

"Konya kapalı havzasına özel bir önem göstermemiz gerekiyor. Kurumumuzun görevi, kuraklık eylem planlarının yapılması ve izlenmesidir. Bu doğrultuda büyük bir cesaretle bu işe ilk olarak Konya Ovası'nda başlıyoruz. Konya, su miktarı az ancak ihtiyacı fazla olan zor bir bölge. DSİ, KOSKİ, KOP İdaresi Başkanlığı, üniversitedeki bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve proje paydaşları büyük katkı sağladı. Ortaya kuraklık yönetim planı çıktı. Projede ilk etapta su yönetim planı hazırlayacağız. Suyu birlikte yöneteceğiz. Projenin paydaşlarını bir araya getirerek havza heyetlerini oluşturacağız. Türkiye'deki bütün havzalara örnek oldu. Diğer bölgelerde yapılacak çalışmalar, buradaki çalışmanın üzerine bina edilecek."

Toplantıya, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özdemir, DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, Konya Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey, Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş ile proje paydaşları katıldı.