KONYA (AA) - Konya'da çocuklar, asırlardır üç ayların başlangıcında kutladıkları "şivlilik" geleneği ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı bir arada kutlamanın mutluluğunu yaşadı.

Kent kültüründe önemli yeri olan ve asırlardır Regaip Kandili'nin ilk günü olarak kutlanan "şivlilik" geleneği Konya'da yaşatılmaya devam ediyor. Çocuklar, sabahın erken saatlerinde ellerinde poşetlerle kapı kapı dolaşarak ev sahiplerinin hazırladıkları, bölgede "şivlilik" olarak adlandırılan şeker, gofret, çikolata ve kek gibi şekerleme tarzındaki ikramları topluyor.

 Bu yıl üç ayların başlangıcını 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile birlikte kutlayan çocuklar, ellerindeki Türk bayrakları ve şekerlerini koydukları poşetlerle sokaklarda doyasıya eğlendi.

- "Resmen emredilse belki böyle bir coşkulu katılım zor sağlanır"

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, belki de 23 Nisan ile şivliliğin ilk defa aynı güne rastladığını söyledi.

Konya'nın bu geleneği asırlardır sürdürdüğünü ifade eden Arabacı, şunları kaydetti:

"Bu gelenek başka illerde yok. Çocukları sevindirmeye dönük bir gelenek olan şivliliğin yaygınlaştırılması ve 23 Nisan ile buluşturulması lazım. Çocuklar bu sayede iki bayramlarını da gönüllerince kutlamış olurlar. Kutlamalar, özellikle perşembe gününün gecesinde, ateş yakma ve gece fener alayı ile başlıyor. Resmen emredilse belki böyle bir coşkulu katılım zor sağlanır. Ama anne, baba, çocuk, abi, abla ve komşulardan oluşan doğal, engellenemez bir katılım oluyor. Mahallelerde zaten kutlanıyordu ama artık o gece sitelerin ortasında bile ateşler yakılıyor. Görüyoruz ki bu gelenek, modern bir alana da taşınmış."