AKSARAY (AA) - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Aksaray Hizmet Merkezi tarafından düzenlenen “Girişimcilik” eğitim programlarına katılan 73’i kadın 145 kişi, hibe ve faizsiz geri ödemeli finansman desteklerinden yararlanarak kendi işini kurdu.

KOSGEB Aksaray Hizmet Merkezi Müdürü Hakan Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOBİ'ler ve girişimcilere farklı programlar altında destek verdiklerini, ticari işletmeler, hizmet sektörü ve imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin KOSGEB desteklerinden yararlandığını söyledi.

Aksaray’da 145 girişimcinin KOSGEB’in hibe ve faizsiz kredi desteklerinden yararlandığını belirten Koçak, “Aksaray KOSGEB’in kuruluştan itibaren toplam 76 adet eğitim programında bin 940 kişiye girişimci eğitim verdi" dedi.

Koçak, 2012 yılında Aksaray Üniversitesi ile yapılan protokol kapsamında mezun seviyesindeki son sınıf öğrencilerine girişimcilik dersinin olarak okutulmaya başlandığını dile getirerek, "2012-2015 yılları arasında 7 bin öğrenciye girişimci sertifikası verdik. 2016 yılında da eğitim çalışmalarına devam ediyoruz. Aksaray Ticaret Borsası ile 4 sınıfta, Organize Sanayi İş adamları Derneği ile 2 sınıfta, Aksaray Ticaret Odası ve Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile 4 sınıfta yeni eğitim programını başlatmış bulunmaktayız" diye konuştu.

Yenilenen teşvik sisteminde Aksaray’ın 5. bölgede bulunmasından dolayı kadınlara, engellilere, 1 dereceden şehit yakınlarına yüzde 90, erkek girişimcilere yüzde 70 oranında destek verildiğini ifade eden Koçak, şunları kaydetti:

“Girişimcilik desteği kendi içerisinde 2 kategoriye ayrılmaktadır. Hibe ve geri ödemeli kısım. Hibe kısımda 2 bin liraya kadar kuruluş giderleri, 18 bin liraya kadar makine teçhizat ile yazılımlar da dahil olmak üzere ofis donanım giderleri, 30 bin liraya kadar ise kira ve personel giderlerini oluşturan işletme giderleri olarak, toplamda 50 bin liraya kadar hibe desteği verilmektedir. 100 bin lira ise girişimcimizin banka teminat mektubu vermesi koşuluyla alacağı, 3 yaşını geçmemiş makine teçhizatlar için 30 ay ödemesiz, 30 aydan sonra ise 3’er aylık dönemlerde anaparası ödemeli 8 taksitte ödeyeceği finansman desteği sağlanmaktadır. Bu kredide herhangi bir faiz uygulaması yoktur."

Son günlerde meydana gelen bazı dolandırıcılık olaylarına dikkati çeken Koçak, KOSGEB adına işletmelerin aranarak para talep edildiğine işaret ederek, buna kesinlikle itibar edilmemesini istedi.

KOSGEB’de tüm işlemlerin ücretsiz olduğunu vurgulayan Koçak, “Son zamanlarda KOSGEB adına birileri işletmeleri arayarak KOSGEB adına ücret talep etmektedir. Bir kez daha uyarıda bulunmak istiyorum. KOSGEB adına sizleri arayanlara itibar etmeyiniz. Bunları savcılığa mutlaka bildiriniz. KOSGEB’de yapılan tüm işlemler ücretsiz olarak yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.