KAYSERİ (AA) - Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

KTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hiçyılmaz, mevzuatta yapılan değişiklikle, belge zorunluluğu getirilen mesleklerde, belgesiz çalıştırılan her bir personel için, işletmelere aylık 500 lira para cezası getirildiğini, bundan dolayı üyelerin cezalı duruma düşmemesi için KTO'ya başvurmaları gerektiğini belirtti.

Hiçyılmaz, üyeler için KTO ile TOBB iştiraki olan MEYBEM A.Ş'nin ortak çalışma yaparak belge temininin, mevzuat şartları çerçevesinde Kayseri’de ücretsiz sağlanacağını kaydetti.

Üyelerin cezalı duruma düşmemesi için KTO'ya başvurmalarının önemli olduğunu bildiren Hiçyılmaz, 40 başlıkta çalışan her işçinin Mesleki Yeterlilik Belgesi almasının zorunlu hale geldiğini, bu konuda üyelere verilecek hizmetler noktasında gerekli çalışmaların yapıldığını vurguladı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarına ilişkin KTO'nun yardımcı olacağını ifade eden Hiçyılmaz şöyle devam etti:

"25 Mayıs 2015 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğ gereği ilgili sektörlerde çalışan her işçinin Mesleki Yeterlilik Belgesi alması zorunlu hale getirilmiştir. Yükseköğrenimi bitirmiş, ustalık belgesi bulunan veya meslek lisesi mezunu olan ve mezun olduğu branşta iş gören kişilerin dışında tüm çalışanların almak zorunda oldukları Mesleki Yeterlilik Belgesi 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra denetimlerde öncelikli olarak sorulacaktır. Odamız üyelerinin cezai işlemlere maruz kalmamaları hususunda çalışma yapılmıştır. Belirlenen alanlarda Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları için firmalarımızın acil olarak odamıza başvurmaları önemle duyurulur."