KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesi'ne (KÜ) "TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi" belgesi verildi.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahattin Korkmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal Salonu'nda gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada,  ISO 9001 sisteminin kökeninin ABD olduğunu ancak geliştirilmesinin Japonlar tarafından yapıldığını anlattı. 

ISO 9001'in yalın üretim yaklaşımının bir aracı olduğunu aktaran Korkmaz, "En önemli mücadele ettiği unsur israftır. Zamanı öldüren ne varsa bunu bertaraf eder. Bu israf üzerinden hareket ederek sistemi geliştirmişler" dedi.

Standardın ekonomik ve ticari hayatın ortak dili olduğunu ifade eden Korkmaz, ülkelerin ortak standartları varsa her seviyede ortak bir dil oluşturabildiklerini vurguladı.

Korkmaz, TSE Türkiye’nin milli kuruluşu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"TSE bu anlamda hem yurt içinde hem de uluslararası ortak dili yurt içine transfer etmek için uluslararası olan standartları Türkiye’ye getirip, yerleştirip üniversite gibi kurumlar da dahil olmak üzere üretim yapma amacı taşıyan kurumlara bu belgeleri verir. TSE için üniversitelerin yönetim sistemlerine ve standartlara ilgi duyması son derece önemlidir. TSE’nin şu anda en büyük derdinin inavosyonda, Ar-Ge'de bir çok ilerleme yapılıyor olmasına karşın kendi milli standartlarımızı geliştirme ve geliştirilen standartları uluslararası arenada temsil etme konusunda sıkıntıları olmasıdır. En önemli handikaplarımızdan bir tanesi budur."

Uluslararası standartlara gidilmesi gerektiğini kaydeden Korkmaz, uluslararası standartlardaki tekniklerin ürünlere monte edilmesi gerektiğini söyledi. Bu tür yaklaşımlardan kaçınılması durumunda gelecekte ürünün uluslararası alanda seyahat etmesinin sağlanamayacağını dile getiren Korkmaz, şu değerlendirmede  bulundu: 

"Belli bir dönem o ürünü alır, satar ama daha sonra uluslararası teknolojik gelişmelerin paralelinde standartlar değişir siz ona adapte olamazsanız o ürünü de satamazsınız. Biz Ayna Komite adında komiteler oluşturduk. Bu komitelerin sayesinde özellikle üniversitelerdeki arkadaşları sanayiciyle işbirliği yaparak kendi ürünlerini geliştirmesi konusunda uluslararası standart oluşturma birimlerine gönderip temsil ettirip orada kendi ürünümüzün kurallarını standarta adapte etme konusunda yardımlarını alıyoruz. O yüzden üniversitelerimiz bizim için son derece önemlidir." 

Türkiye’de 15-20 günde standart belgesi veren kuruluşların bulunduğunu aktaran Korkmaz, ülkenin belge verme konusunda sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. 

Standart belgesini içselleştirerek almanın gerçek anlamda belge sahibi alma anlamına geldiğini ifade eden Korkmaz, bu anlamda da Türkiye’nin milli kuruluşu TSE’nin ciddiyetini her alanda muhafaza ettiğine vurgu yaptı.

Konuşmanın ardından Korkmaz, KÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız'a "TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi" belgesini teslim etti.